Oljefondets etikkråd blir ikke nedlagt, slik Regjeringen har foreslått. Etter det Aftenposten kjenner til ligger det an til at Stortingets finanskomite enstemmig går inn for å beholde rådet.

Stemmer mot egen regjering

Komiteen er i sluttspurten med sin innstilling om den årlige stortingsmeldingen om Oljefondet og Folketrygdfondet, i sum kalt Statens pensjonsfond. I meldingen går Regjeringen inn for å legge ned Oljefondets etikkråd og integrere hele etikkarbeidet i Norges Bank. En avdeling i Norges Bank forvalter Oljefondet.

Etter det Aftenposten kjenner til skal Arbeiderpartiet og de andre opposisjonspartiene etter flere ukers arbeid ha fått Høyre og Fremskrittspartiets medlemmer med på å beholde etikkrådet. De stemmer dermed mot sin egen regjering. Regjeringens støttepartier Venstre og KrF har lenge vært imot å legge ned etikkrådet.

— Hvis Høyre og FrP har snudd og et bredt flertall på Stortinget nå ønsker å beholde etikkrådet, er vi svært glade for den konklusjonen, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til Aftenposten.

Saken blir endelig avklart når komiteen avgir innstillingen om meldingen tirsdag i neste uke.

Norges Bank skal bestemme

Men endringer blir det likevel. Komiteen kommer til å gå inn for at beslutninger om å trekke Oljefondet ut av enkeltselskaper blir flyttet fra Finansdepartementet til Norges Bank. Dermed oppnår Regjeringen en del av sin målsetting om å integrere etikkarbeidet sterkere i den løpende forvaltningen av Oljefondet.

Etikkrådet skal fremdeles oppneves av Finansdepartementet, men skal heretter altså gi sine råd direkte til Norges Bank. Banken bestemmer så om fondet skal trekke pengene ut av enkeltselskaper.

Miljøpartiet de Grønne mener det er essensielt at Norge beholder etikkrådet og de etiske retningslinjene.

— Etikkrådet er den mest velykkete medhele oljefondsforvaltningen: at fondet åpent og offentlig trekker seg ut avselskaper som bryter våre etiske kriterier. Resten av verden ser til oss for ålære av dette, sier MdG-representant Rasmus Hansson.

Støre: - Prinsipielt ingen forskjell

Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet er svært fornøyd med at regjeringspartiene har snudd. Han sier det var Høyre og Frp selv som kontaktet Ap for samtaler om rådet.

Han sier Ap er fornøyd med at flertallet har blitt enige, og mener at det har lite å si hvorvidt det er Norges bank eller regjeringen som avgjør om Oljefondet skal trekkes ut av enkeltselskaper. — For oss er det viktig at etikkrådet forblir uavhengig og står utenfor Norges Bank. Innstillingene til etikkrådet vil offentliggjøres. Det gjør det lett å følge med på hvordan Norges Bank forholder seg til etikkrådets anbefalinger. Jeg ser ingen grunn til at det skulle være problematisk at det er Norges bank som tar den endelige avgjørelsen, sier han.

Støre legger til at opposisjonen også ønsker at Norges Bank skal ta et mer aktivt ansvar for å påvirke bedrifter Oljefondet investerer i.

— Å trekke seg ut av en bedrift er siste utvei, sier han.

Changemaker: - En delseier

Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker er en av lobbyorganisasjonene som har vært mest aktive i kampen for å beholde etikkrådet.

- Vi anser det som en seier både for oss og for det sivile samfunnet at Stortingsflertallet nå går inn for å beholde rådet, sier Changemaker-leder Ingrid Aas Borge.

Organisasjonen er likevel skeptiske til at uttrekningsbeslutninger skal tas av Norges Bank.

— Banken har som sitt hovedmandat å tjene penger. Per i dag har de ikke kompetansen som trengs med tanke på menneskerettigheter for å ta slike avgjørelser. Det er i dag veldig lite åpenhet rundt bankens avgjørelser, og regjeringens forslag var veldig diffust når det gjaldt åpenheten i dette, sier hun.