BERLIN: Høstens tre VM-kvalikkamper har gjort at Norges landslagssjef er en presset mann før fredagens møte med Tsjekkia i Praha.

To tap og en etter hvert komfortabel seier over San Marino har plassert Norge bak i båten i gruppe C. Norge ligger på 4. plass før oppgjøret mot Tsjekkia (på plassen bak).

Men for første gang på svært lenge kan Per-Mathias Høgmo mønstre en skadefri tropp. Det betyr stor konkurranse om plassene på laget, mer erfaring og rutine i troppen og en etterlengtet optimisme i leiren som fortsatt ikke har gitt opp håpet om VM-deltagelse i 2018. ## Fullt kjør fra i dag

— Det er veldig gledelig at vi for første gang på nesten ett år nå har nesten alle spillerne tilgjengelig. Det er flere spillere med langtidsskader som er tilbake i troppen, noe som gjør at vi har en konkurransesituasjon og vi får inn folk med rutine, det er godt, sier Høgmo.

Per-Mathias Høgmo hilste på familien til sin kaptein Per Ciljan Skjelbred før trening i går kveld. Ciljan spiller til daglig i Hertha Berlin. Foto: NTB Scanpix

Mandag kveld ble «precamp Berlin» sparket i gang også fotballmessig da spillerne gjennomførte sin første økt på et av Hertha Berlins treningsbaner i Olympiaparken i den tyske hovedstaden.

Et par langpasninger unna mektige Olympiastadion drillet og terpet Høgmo spillerne. En del trente alternativt. Flere var involvert i kamper søndag, og slippes først løs i dag.

Det var kaldt og guffent høstvær i Berlin. Men flere av spillerne virket pigge. Deriblant høyreback Omar Elabdellaoui som er tilbake etter skadeproblemer. Tilbake er også er Håvard Nordtveit, Alexander Søderlund, Vegard Forren, Tarik Elyounoussi og Mats Møller Dæhli, som alle har vært fraværende i kortere eller lengre perioder.

Etter treningen møtte Høgmo pressen.

Har en klar plan

— Gjør dette at du får større valgmuligheter og at det er mer åpent om flere av plassene enn det har vært?

— Det er større konkurranse, ja, ingen tvil om det. Treningsuken vil gi en del svar, men vi har også en klar plan på hvordan vi ønsker å gå inn i denne kampen.

- Gjør det laguttaket vanskeligere?

Mats Møller Dæhli (t.v.) og Martin Samuelsen på trening i Berlin mandag. Foto: NTB Scanpix

— Det er positivt utfordrende, svarer Høgmo. - Hva vektlegger du når du tar ut laget til en så viktig kamp?

— Det er mange faktorer som spiller inn. Det handler om hver enkelt spillers ståsted. Historikken, formen til den enkelte. Det blir spennende å se hvordan de som har vært ute av troppen en stund respondere på trening, sier landslagssjefen, som ikke er helt med på at denne kampen er spesielt mye viktigere enn andre landskamper.

Lei spørsmål om egen fremtid

— Nå har vi en tropp med over 30 landslagsmål. Det har vi knapt hatt så vidt jeg vet. Det scores mål i det daglige. Vi har flere spisser å velge mellom, det er konkurranse også om de plassene.

Da han for n'te gang fikk spørsmål om sin egen fremtid og evalueringen som venter etter fredagens kamp, satte han foten ned.

— Dette har vi snakket om før. Så vidt jeg vet er det kamp mot Tsjekkia på fredag, det er den som betyr noe nå.

Hørt siste episode av Aftenpodden Sport? Da har du muligheten her nå: