Januar 2006: OL-vrakingen

Dagen etter at Petter Northug (20) ble vraket fra OL-troppen i 2006 spurtet Strindheim-løperen fra alle i herrestafetten under NM. Foto: Ørn Borgen

Først spurtslo han Frode Estil og vant NM-gull på tremila. Få timer senere ble Northug vraket da landslagssjef Krister Sørgård tok ut OL-troppen. Dagen etter spurtet Northug (20) Strindheim inn til stafettgull på Heistadmoen. Northug hadde presentert seg for nasjonen, både som superspurter og en skiløper det stormet rundt. — Jeg ble offer for et kompisuttak, oversett og ydmyket og har aldri fått noen forklaring, beklagelse eller unnskyldning, sier Northug i boken Northug – en familiehistorie.

Mars 2006: Revansjen i Falun

På Lugnet skistadion i Falun sto en 20-åring full av revansjlyst på startstreken. Northug ville vise at uttaket til Torino-OL få uker før var en tabbe, at han kunne gjort en forskjell i det som ble et fiasko-OL for norsk herrelangrenn. På 20 kilometer fellesstart med skibytte i Falun var Northug usynlig i feltet i 19,5 kilometer. Så klinte han til og spurtet fra samtlige. Søndag 8. mars 2006 ble han tidenes yngste vinner i et verdenscuprenn.

Februar 2007: Fallet i VM

Var mesterskapsdebutant, men likevel en av favorittene på 30 kilometer fellesstart med skibytte. Northug lå strategisk plassert hele rennet, men ved inngangen til stadion snublet han i sin egen stav og gikk i bakken. Det kunne endt med hans første seniorgull – i stedet ble det bitre tårer. — Jeg gikk jo bare og koste meg, det kostet ikke en kalori. Jeg kunne ha hengt på feltet i tre mil uten staver, sa Northug.

Februar 2007: Spurten i VM

Petter Northug viste sitt enorme rykk da han spurtet fra Sverige og Russland under herrestafetten i Sapporo-VM 2007. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

Rykket fra Sverige og Russland inne på stadion i herrestafetten i Sapporo. For første gang viste Northug frem sin enorme spurt i et mesterskap. Svensken og russeren var sjanseløse mot den unge nordmannen. Dette er fortsatt en av Northugs mest berømte spurter. Vi husker også godt det han sa etter ankeretappen: «Dæm har itj sjans! Det e' så lett! Barneskirenn!».

April 2008: Bidro for lite

I sesongevalueringen fikk Northug refs av landslagskameratene fordi han bidro for lite på trening. Manglende bidrag til treningsfellesskapet skal ha blitt tatt opp gjentatte ganger gjennom sesongen. Northug fikk også kritikk av landslagskameratene da han rett før sesongstart i november 2008 stilte opp i TV-showet «Grosvold» der han profilerte en personlig sponsor – ikke landslagets.

November 2008: «Kæm e' kongen?»

Northug og svensker har vært noe helt spesielt. Det startet 23. november i Gällivare, da Northug gikk Norge inn til stafettseier etter å ha spurtslått hjemmehåpet Marcus Hellner uten trinse på den ene staven. «Kæm e' kongen?», brøler Northug i målområdet.

Februar 2009: VM-konge i Tsjekkia

Northug vant tre VM-gull i Liberec – men det kunne ha vært fire. Både han og Morten Aa Djupvik, som var landslagstrener allround, mente Northugs største gullsjanse var i sprinten. Men sprinttrener Ulf Morten Aune hadde ikke plass til Northug, som måtte nøye seg med gull på tremil, stafett og femmil – alle etter nådeløse spurter fra Northug.

November 2009: Red Bull-bråket

Helt siden han signerte den kontroversielle sponsoravtalen i 2009 har Red Bull-flasken vært med skikongen. Foto: Morten Holm, NTB Scanpix

Han ble advart av blant andre pappa John og Kjell Inge Røkke mot å undertegne en avtale med Red Bull. Skipresident Sverre Seeberg vurderte å ta fra ham lisensen – selv om alpinist Aksel Lund Svindal hadde avtale med samme selskap. Idrettspresident Tove Paule mente avtalen med energidrikkprodusenten ville sende ut feil moralske signaler. Northug fikk likevel beholde avtalen etter lang tautrekking.

Februar 2010: OL på ødelagte ski

Han var sjanseløs på den innledende 15-kilometeren på grunn av dårlige ski. Hva som egentlig skjedde i Whistler i noen kaotiske dager er fortsatt ikke kommet frem. Men temperaturen skal ha vært svært høy – og både pappa John og tidligere toppidrettssjef skal ha jobbet i kulissene for å få slipt nye ski. Northug fikk orden på utstyret og vant to gull senere i OL.

Februar 2010: På pallen i Vancouver

OL startet elendig med dårlige ski. Men avslutningen kunne ikke blitt bedre. Northug vant sitt første OL-gull sammen med Øystein "Pølsa" Pettersen på teamsprinten. Og han fulgte opp gull på femmila: — Jeg gikk ikke maks på oppløpet en gang. Jeg hadde et gir til! Northug fikk som eneste OL-utøver delt ut gullet under avslutningsseremonien foran 50.000 tilskuere på BC Place i Vancouver sentrum.

Mai 2010: Playboy i Monaco

Petter Northug har vært en aktiv pokerspiller. Her fra Las Vegas 2010. Foto: Laura Rauch, AP/NTB Scanpix

Som fersk dobbeltvinner i OL dro Northug til Monaco for å spille poker i regi av sponsoren Vi Menn. Men en annen sponsor, Red Bull, ønsket at Northug også stilte opp for Petter Stordalens hotellmagasin Choice. Northug ble avbildet sammen med flere lettkledde damer på dekk på en luksusbåt. Bildene ble spredt og Northug skal, ifølge boken «Hva jeg snakker om når jeg snakker om langrenn», følt seg lurt og blitt rasende.

Januar 2011: Løy på seg sykdom

Droppet å gå NM få uker før Oslo-VM. Landslagsløpere er forpliktet til å gå minst én distanse, men Northug løy på seg sykdom for å slippe å reise til Steinkjer. — Folk tror jo at du er syk, derfor må du være litt skuespiller, avslørte Northug i TV-serien «Sirkus Northug» to år senere.

Februar 2011: Gråt på direkten

Sjelden har en norsk idrettsutøver hatt et større press på seg. Northug var storfavoritt på 30 kilometer fellesstart med skibytte i Oslo-VM. Favoritten innfridde, Northug parkerte konkurrentene, og etter målgang brøt han sammen i krampegråt. NRK hadde festet en "mygg" på trener Morten Aa Djupvik og Northugs gråt ble "underholdning" for en hel nasjon.

Februar 2011: Grisen Northug

Petter Northug-skrensen rett før målstreken under herrestafetten i Kollen-VM i 2011 og ertet på seg svenskene – igjen. Foto: Jens Meyer, AP/NTB Scanpix

Han parkerte rivalen Marcus Hellner før oppløpet på VM-stafetten, hysjet mot publikum da det gjensto 100 meter, og skrenset over målstreken. Den svenske langrennseksperten Jonas Karlsson kalte Northug for «en gris». Under den internasjonale pressekonferansen smalt det fra trønderen: — Jeg pratet med kona hans, han er visst en gris selv også.

Februar 2011: Kronet karrièren

Northug ble VM-konge i Oslo-VM med tre gull. Foto: Dag W. Grundseth

Northug vant femmila i Oslo-VM, kronet karrièren allerede som 25-åring og ble hyllet som nasjonens ubestridt største idrettsstjernen. Samtidig innrømmet trønderen overfor Aftenposten at det neste store målet var å finne ny motivasjon og noe å strekke seg etter. — Det går ikke an å strekke seg etter noe mer. Motivasjonsmessig må man slippe seg litt ned en sesong, sa Northug og tok ferie.

April 2011: Kjeft fra ministeren

Northug har alltid vært glad i å spille poker. Det har vært høyprofilert deltagelse – og ofte mye bråk. Som da han deltok i poker-NM i Riga april 2011, sammen med blant andre Aylar Lie. - Når toppidrettsutøvere, flasket opp på den norske dugnaden, gjør dette, blir det helt feil. De skyter seg selv i foten, sa næringsminister Trond Giske til Aftenposten. Northug tjente forøvrig 18.000 kroner i Riga.

Julen 2011: Årets svenske!

Første juledag 2011 kåret Expressen Northug til årets utøver i Sverige. «Vi vet, han er ikke svensk, og det er første gang Sport-Expressens 100-liste toppes av en utenlandsk idrettsstjerne. I tillegg er han norsk. Men det er ingen andre som i 2011 har engasjert og skapt så mye entusiasme som denne 25-åringen fra Nord-Trøndelag», het det i begrunnelsen.

Januar 2013: Omstridt luksusbuss

I jakten på Tour de Ski-triumf ble Northug utstyrt med egen luksusbuss. I bussen sov han og ladet batteriene mellom konkurransene. Bussen hadde tidligere vært brukt av Madonna og AC DC og var blant annet utstyrt med 4 TV-er, XBOX'er og flere Playstation-maskiner. Men det ble bråk da Northug-manager Lars Gilleberg en morgen våknet med sår hals. Landslagsledelsen nektet Northug å sove i bussen på grunn av smittefaren. Trønderen ble til slutt nummer fire i Touren.

Januar 2013: Ble kalt feiging

Northug ville ikke dra en meter under 30-kilometeren i NM på Gåsbu. Men Northug vant, som vanlig, spurten. Det likte Martin Johnsrud Sundby dårlig. - Jeg syns det er dritirritende. Når du går NM kan du godt være med å bidra. Det er litt feigt å ligge bak i tre mil, sa Sundby til NRK. - Jeg har vært feig hele livet, sa Northug til TV2. ## Mai 2013: Det store bruddet

Etter flere års spekulasjoner om han ville bryte med Norges Skiforbund og landslaget, ble ord til handling. 15. mai offentliggjorde Northug at han var ferdig med landslaget. En uke senere signerte han en langsiktig sponsoravtale med Coop, som var en konkurrent til skiforbundets sponsor Spar. Bruddet og dannelsen av privatlag skapte mye støy, blant annet fryktet Vegard Ulvang at den norske landslagsmodellen var i fare dersom flere gjorde som Northug.

Februar 2014: OL-fiaskoen

Han hadde vært syk, og formen hadde variert voldsomt, i månedene i forkant av Sotsji-OL. Men hadde mesterskapsløperen fremfor noen lurt oss igjen? Svaret var nei. Skikongen abdiserte, det var en nedbrutt Northug som dro fra OL-land. 10. plass på sprinten var beste individuelle resultat. Og 18. plass på femmila kan ikke kalles noe annet enn fiasko.

Mai 2014: Fyllekjøringen

Tidlig på morgenen søndag 4. mai vraket Northug sin Audi med 1,65 promille i blodet. Northug skal ha forsøkt å stikke av etter fyllekjøringen, men ble innhentet av politiet. Overfor politiet skal Northug ha hevdet at det var en kamerat som kjørte bilen. Sent på kvelden samme søndag bekreftet Team Northug at det var verdens beste skiløper som var føreren av bilen. Dagen etter stilte en sønderknust Northug opp overfor tre medier. Det store spørsmålet var om Northug i kræsjen med svært høy promille ved Dalgård i Trondheim hadde kjørt sin egen karrière i grøften.

Oktober 2014: Rettssaken

9. oktober 2014 møtte Petter Northug i retten etter fyllekjøringen. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix

Rettssal 101 i Sør-Trøndelag tingrett 9. oktober 2014: Dommer Ingrid Stigum og en lavmælt Petter Northug med en mugge vann på et lite bord foran rundt 40 journalister. Det var sannhetens time for Northug, som samme dag ble dømt til 50 dagers fengsel, 185.000 kroner i bot og fradømt førerkort på livstid (kan søke om å få det tilbake etter fem år).

November 2014: Ny konflikt

I mai 2013 signerte han den svært omstridte avtalen med Coop. Foto: Ned Alle, NTB Scanpix

Northugs forhold til Norges Skiforbund har alltid vært konfliktfylt. Og det ble ikke noe mindre etter at han brøt ut av landslaget. For å gå for Norge i verdenscup og mesterskap måtte partene signere en representasjonskontrakt. Avklaringen på spørsmålet om Northug ville signere en avtale kom ikke før i november. Da ble det inngått et kompromiss: Northug fikk gå VM og verdenscup mot at han ikke profilerte Coop fra slutten av november til 7. april.

Februar 2015: Refs fra Svan

Rett før Falun-VM kritiserte Gunde Svan den norske skikongen i et stort intervju med Expressen. Svan sa at utøvere som Northug og Zlatan Ibrahimovic ødelegger for kommende generasjoner. — Det er én ting å tøye grensene, det er noe helt annet å systematisk utnytte de andres gode vilje, sa Svan etter at Northug i NM hadde latt resten av feltet gjøre jobben. Trønderen svarte på kritikken med en Instagram-melding: «Keep calm and love Gunde Svan».

Februar 2015: Gjenreisingen

For en revansje! Petter Northug dro hjem fra Falun-VM med fire gull. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Noen historier er for gode til å være sann. Den om Petter Northug i Falun er både god og sann. Utmattet og overlykkelig visket en liggende Northug fem ord i øret til lillebror Tomas etter VM-gullet på den klassiske sprinten på Lugnet skistadion 19. februar: — Dette var viktig for meg! Etterpå kom tårene. Det var den ultimate gjenreisingen 291 dager etter den skandaløse fyllekjøringen.

Februar 2015: Kongens oppvisning

At det var Northug som skulle vinne femmilsgullet var et logisk punktum på Falun-VM. Fire VM-gull på 11 dager. Ingen ved siden. Ingen var i nærheten. Og det mest imponerende gullet var det siste, kraftanstrengelsen som ga gull på femmila. - Jeg er paff, stotret Northug. - Fremtidige mesterskap uten trønderen på startstreken er en trist tanke, skrev Aftenposten.

17. mai 2015: Løp med fotlenke

På nasjonaldagen dukket Northug opp på KM i Trondheim. Med oransje høye strømper på venstre bein, som den eneste i feltet, løp han 10.000 meter. Med fotlenke viste det seg, men det fikk ikke offentligheten vite før 1. juli, Northug stilte opp i et større intervju med Adresseavisen. - Jeg har tatt min straff, og er nå ferdig sonet. Det har vært utfordrende, men jeg har fått gjort jobben min, som er trening, sa han.

Oktober 2015: Mer støy rundt avtalen

Igjen var det mye bråk rundt Northug og utøveravtalen. Skiforbundet varslet ytterligere innstramming av reglene etter forrige sesong. De krevde at Northug terminerte Coop-avtalen for at han skulle representere Norge. Men i juni gikk forbundet tilbake på vedtaket – Northug skulle få representere Norge på samme betingelser som gullsesongen 2014/15. Alt så ut til å være i orden. Men Northug svarte aldri. Han ønsket en avtale som strakte seg over mer enn ett år. 25. oktober, etter et halvt år med tautrekking, signerte partene en avtale som strakte seg over tre år, til etter OL i 2018. ## November 2015: Svenskeklær

Generalprøven til 2016-sesongen la Northug til Sverige og skisamfunnet i knøttlille Bruksvallarna. Han stilte med skidress i svenske farger og Northug kalte det en kjærlighetserklæring. VG spekulerte i at Northug kan ha blitt unnfanget i nettopp Bruksvallarna ettersom May og John Northug hadde vært der under Fjälltopploppet i april 1985 – ni måneder før skikongen ble født ...

Hør den siste episoden av Aftenpodden Sport her: