Rosenborgs Per Ciljan Skjelbred (t.v) og Branns Erik Huseklepp er blant spillerne i serien som har vært i sine klubber lengst.

– Kontinuitet på spillersiden i norsk fotball og mangel på sådan er en interessant og viktig problemstilling. Tallene viser hvor stor «turnover» det er blant de norske eliteserieklubbene. Dette gjelder ikke bare i Norge, det er en internasjonal trend også. Det er store utskiftninger på lagene fra år til år, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Bergens Tidende har sammenlignet 2007-stallene i norsk eliteserie med dagens. I Brann er det kun fire igjen fra troppen på 26 spillere som tok seriegull for fire år siden : Håkon Opdal, Erik Huseklepp, Hassan El Fakiri og Tijan Jaiteh.

Det er ikke slik at Brann skiller seg spesielt negativt ut. I en klubb som Rosenborg har utskiftningene faktisk vært enda større. Der er det kun tre spillere igjen, og av dem er det bare Per Ciljan Skjelbred som har vært med hele veien.

Både Mikael Dorsin og Michael Jamtfall har vært innom andre klubber før de nå er tilbake i RBK.

– Vet hva du får

I resten av klubbene er det stort sett tre til fem spillere som går igjen både i 2007-troppene og dagens. Lillestrøm har gamle travere som Arild Sundgot og Frode Kippe, mens Vålerenga har veteraner som Freddy dos Santos og Morten Berre.

– Det betyr veldig mye for en klubb å ha kontinuitetsbærere som Ciljan i Rosenborg og Kippe i Lillestrøm. Dette er solide klubbspillere som representerer det langsiktige. Du vet hva du får , sier toppfotballsjef Semb.

I vår gjennomgang skiller Fredrikstad og Start seg positivt ut på kontinuitetsskalaen med syv spillere. Men sammenligner man med internasjonale storlag som Manchester United, kommer de norske klubbene dårlig ut. Hele 17 spillere figurerte i United-stallene både i 2007 og 2011.

– Sir Alex Ferguson i United er jo en foregangsmodell når det gjelder å ha kontinuitet på spillersiden. Han planlegger både på kort og lang sikt. En av suksessfaktorene til disse klubbene er at de sikrer seg kontinuitet, sier Semb.

En av årsakene til at spillere velger å holde seg i klubber som Manchester United og Barcelona i årevis, er selvsagt at det er stor prestisje forbundet med å spille i disse klubbene. De er også blant verdens rikeste og kan tilby spillerne den beste lønnen.

Bosman-eksplosjon

At utskiftningene i de norske klubbene er så mye større, tror Semb henger sammen med Bosman-dommen. Den skaper muligheter for spillere til å flytte på seg gratis når kontraktene er utløpt, og det gir også klubbene sjansen til å hente billige spillere fra utlandet.

– Her er det et marked med tilbud og etterspørsel som spiller inn, og som gjør at spillere flytter ofte på seg. I Norge har det dessuten vært en ekstrem-import av Bosman-spillere fra utlandet. Heldigvis så vi en dreining i fjor, der norske klubber som sliter økonomisk må basere seg mer på lokale talenter. Dette kan forhåpentlig være med på å snu trenden , sier Semb.

– En annen ting norske klubber kan gjøre, er rett og slett å gi lengre kontrakter til spillere. At man planlegger langsiktig kan gi en konkurransefordel, sier toppfotballsjefen.

Fullstendig Brann-omveltning

Dagens Brann-trener Rune Skarsfjord kom til Sportsklubben før 2009-sesongen som assistent for Steinar Nilsen.

– Sammenligningen mellom 2007 og 2011 er grei nok, men det er enda mer interessant å sammenligne fra 2009 og til årets sesong. Da ser man virkelig hvor store utskiftninger det har vært, sier Skarsfjord.

En gjennomgang av 2009 sammenlignet med to år senere, viser at kun ni spillere fortsatt er i Brann.

– Det har vært en fullstendig omveltning på kort tid , sier Skarsfjord.

Han mener Brann må tilbake til den kontinuiteten man så i årene før seriegullet. Skarsfjord var tidligere en del av Rosenborgs trenerteam, en klubb der kontinuitetsbærere som Roar Strand og Bent Skammelsrud dro lasset i en årrekke.

– Rosenborg hadde en veldig spesiell gruppe med lite gjennomtrekk, det var jo derfor de var så samspilte. All forskning viser at kontinuitet er en suksessfaktor, og hvis Brann skal ta steget tilbake mot toppen av norsk fotball blir det utrolig viktig med kontinuitet både på trener— og spillersiden, sier Brann-treneren.

Fakta

Stallene i eliteserien 2007 og i dag:

  • Brann: 22 borte, 4 igjen (Hassan El Fakiri, Erik Huseklepp, Tijan Jaiteh, Håkon Opdal)

  • Rosenborg: 18 borte, 3 igjen (Mikael Dorsin*, Per Ciljan Skjelbred, Michael Kleppe Jamtfall*)

  • Vålerenga: 18 borte, 4 igjen (André Muri*, Freddy dos Santos, Morten Berre, Mohammed Fellah)

  • Viking: 22 borte, 3 igjen (André Danielsen, Andreas Ulland Andersen*, Birkir Bjarnason*)

  • Fredrikstad: 19 borte, 7 igjen (Lasse Staw, Agim Shabani, Raio Piiroja, Vidar Martinsen, Hans Erik Ramberg, Martin Elvestad, Tarik Elyounoussi*)

  • Lillestrøm: 17 borte, 5 igjen (Frode Kippe, Pål Steffen Andresen, Espen Søgård, Arild Sundgot, Karim Essediri)

  • Odd: 18 borte, 4 igjen (Torjus Hansèn, Steffen Hagen, Tommy Svindal Larsen, Magnus Lekven)

  • Stabæk: 18 borte, 4 igjen (Jon Knudsen, Morten M. Skjønsberg, Henning Hauger, Veigar Pall Gunnarsson*)

  • Start: 20 borte, 7 igjen (Kenneth Høie*, Avni Pepa*, Fredrik Strømstad*, Morten Hæstad, Christer Kleiven, Espen Børufsen, Jesper Mathisen)

  • Strømsgodset: 21 borte, 3 igjen (Adam Larsen, Glenn Andersen, Alexander Aas)

  • Tromsø: 22 borte, 5 igjen (Hans Åge Yndestad, Ruben Yttergård Jenssen, Hans Norbye*, Tom Høgli, Sigurd Rushfeldt)

  • Aalesund: 20 borte, 3 igjen (Amund Skiri, Enar Jääger*, Jonathan Parr)

  • Har også vært innom andre klubber (lån eller fast) i perioden 2007-2011. (Siden 2007-sesongen er Lyn blitt slått konkurs, mens Sandefjord spiller i 1. divisjon).