Skøyteesset Sverre Lunde Pedersen (23) endte som nummer syv på 5000-meteren som åpnet verdenscupsesongen sent fredag kveld.

Store forventninger til Sverre Lunde Pedersen:

Et feilskjær to og en halv runde før mål, kan ha kostet Fana-løperen flere plasseringer og en bedre tid i Calgary.

— Jeg begynte å bli stiv da jeg fikk feilskjæret, så det kom på verst mulig tidspunkt. Etter det sa kroppen fullstendig stopp, jeg klarte ikke slå om og fikk det helt, sier Pedersen til BT natt til lørdag norsk tid.

6.17,53 var en betydelig svakere tid enn Pedersen hadde håpet på.

Den var langt bak norgesrekorden 6.09,94, som han hadde håpet å true på den raske canadiske isen.

Comeback

— Låste seg helt

— Det er vanskelig å si hvilken tid det hadde blitt uten feilskjæret, men kanskje var ikke isen så rask som vi trodde heller. Ted-Jan Bloemens tid er veldig bra (nummer tre på 6.12,72), mens Sven Kramer og Jorrit Bergsma – de to beste – ikke gikk så fort som ventet, analyserer Pedersen.

Landslagstrener Sondre Skarli påpeker at Pedersen lå foran Bergsma da han fikk det verste feilskjæret.

— Frem til da gikk Sverre et kjempeløp. Han gikk bra på skøyter, men så låste det seg helt. Han holdt på å ramle to ganger, mistet all fart og rytme og måtte spenne alle muskler for å holde seg på beina. Veldig kjedelig, sier Skarli.

23-åringen gikk i par med skøytesportens mangeårige hersker, Sven Kramer. Lenge greide osingen å presse nederlenderen.

— Jeg har aldri gitt ham så mye kamp som jeg gjorde, så lenge. Det får jeg se på som et godt tegn. Jeg kjente han var i ferd med å gå litt fra meg før feilskjæret, og han viste at han fortsatt er best. Likevel gleder jeg meg til å presse ham på neste 5000, sier Pedersen.

Frykter ikke for formen

Trener Skarli er sikker på at utøverens form er som den skal, selv om åpningsløpet ble en liten nedtur.

— Det er bare en uke siden han gikk et fantomløp å 3000 meter. Det er ingen grunn til bekymring, sier han.

Lørdag skal Pedersen gå 1000 meter, og kanskje også lagtempo. Om Norge greier å stille lag der, avhenger av Håvard Bøkko, som fredag måtte trekke seg grunnet ryggsmerter.