Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, gleder seg over satsingen på unge, norske spillere i MFK. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Med fem nye norske spillere sikter Molde FK mot spill i Europa. Det gleder generalsekretær Kjetil Siem i Fotballforbundet.

Etter å ha beseiret Sligo Rovers 3–0 sammenlagt over to kamper, er MFK klar for tredje kvalifiseringsrunde til Champions League. Her møter de det polske storlaget Legia Warszawa.

Til disse to oppgjørene kan Ole Gunnar Solskjær melde inn samtlige av sine nyinnkjøpte spillere. Vegard Forren, Tommy Høiland, Per Egil Flo, Fredrik Gulbrandsen og Mats Møller Dæhli er alle klare for innsats.

— Enorm betydning

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, forteller til Romsdals Budstikke at det vil bety enormt mye for norsk fotball dersom MFK eller andre lag kommer seg gjennom nåløyet og får oppleve et gruppespill i Europa League eller Champions League.

— Betydningen av noe sånt er enorm. Det handler om anerkjennelse, det handler om økonomi og ikke minst attraktiviteten til den norske ligaen. Det bidrar til å løfte nivået på både klubb- og landslagsnivå, sier Siem.

Styrker landslaget

Etter en begredelig åpning på sesongen, har MFK begynt å sanke poeng. I tillegg har Solskjær forsterket stallen med fem unge, lovende og norske spillere. At klubben nå sikter mot Europa-spill med Forren, Flo, Dæhli, Gulbrandsen og Høiland på laget, varmer generalsekretæren i NFF.

— Det er utrolig bra for utviklingen av norsk fotball at klubbene satser norsk. Jeg er for hardere regulering av bruk av utenlandske spillere. Satsingen på norske spillere er utelukkende positivt for landslagsfotballen, men når det er sagt, bidrar også gode utlendinger til å heve standarden i klubbene. Uansett er jeg glad for at MFK satser slik de gjør.

Lang vei

Den meritterte fotballmannen ønsker ikke å spekulere i MFKs sjanser for å nå et gruppespill, men er av den oppfatning at klubben bør være i posisjon til å kjempe om e-cupspill hvert år. Nåløyet for å få innpass i turneringene er trangere enn noensinne.

— Jeg kan ikke annet enn å håpe at MFK eller noen andre kvalifiserer seg. Champions League har etter hvert blitt veldig vanskelig. Det er ikke så lett som det var da RBK kvalifiserte seg årlig, det er en helt annen verden nå. Den gangen holdt det å vinne den norske serien. MFK kan aldri bli et internasjonalt storlag som Manchester United eller Barcelona, men de kan ha sine øyeblikk de og, sier han.

Skryter av nykomlingene

Ole Gunnar Solskjær vet det blir tøft å lede MFK til et gruppespill i Champions League, men enn så lenge lever drømmen i beste velgående. Til dobbeltoppgjøret mot Legia Warszawa kan han velge og vrake blant de nyankomne spillerne, og det gleder ham.

— Vi kommer til å bli mye sterkere. Det vi har sett av de nye er fantastisk, og det har motivert både meg og de andre. De bidrar med entusiasme, energi og kvalitet. Det skal bli kjekt å kunne velge blant alle, sier Solskjær.

MFK-speider John Vik var på plass da polakkene slo Widzew Lodz 5–1 i helga, og han skal også overvære deres neste kamp. Solskjær tror motstanderen er en hard nøtt å knekke, spesielt på hjemmebane.

— De er fysisk sterke og gode med ballen. Det blir en tøff bane å komme til, med en voldsom atmosfære og stemning. Spillerne bør imidlertid glede seg, for det er en fantastisk anledning, sier han.

Legia Warszawa-trener Jan Urban forteller til klubbens hjemmeside at de vet lite om sin norske motstander foreløpig.

— Vi spilte mot RBK i fjor, og vet at de holder omtrent samme nivå. sier han.