CHENNAI (aftenposten.no): På Hyatt Regency i lørdag kveld var det beundring for måten Magnus Carlsen tok sin andre strake seier på i VM-kampen.

Da partiet nærmet seg slutten, ble det med sikkerhet snakket om remis. Men Carlsen fant seiersformelen ved sjakkbrettet.

— Alle er sjokkerte. Vishy hadde en god posisjon i begynnelsen, men mot slutten gjorde han en rekke feil. Han hadde mange sjanser til å sikre uavgjort, men feilet. Magnus vant på typisk Magnus-manér. Han vant en kamp som det var umulig å vinne, fastslår Lawrence Trent, som kommenterer den offisielle VM-sendingen.

— Jeg kan ikke tenke meg at noen andre enn Magnus noensinne som ville ha vunnet et slikt parti med den stillingen. Han er en magiker, sier Trent til Aftenposten.

— Anand pessimistisk

På pressekonferansen etter partiet skrek forskjellene mellom Carlsen og Viswanathan Anand mot media og TV-kameraene.

Anand satt som en slagen mann på egen hjemmebane, Carlsen som den selvsikre seierherren.

Ekspertene kan vanskelig se for seg at Anand nå greier å komme tilbake i VM-oppgjøret.

— Anand har hatt en veldig pessimistisk tilnærming til VM. Han har hatt for mye respekt for Carlsen og ikke hatt den troen på seier. Om ikke han kan endre på det og få tilbake troen, tror jeg kampen er over, vurderer den tidligere australske stormesteren Ian Rogers.

Gir seg aldri

Det er Carlsens enorme vinnervilje og innbitthet som gjør at han er i posisjon til å vinne VM.

— Han kjemper hele veien. Motstanderen må hele tiden være på tå hev. De gjør da ofte feil, og det gjør sjelden Magnus. Samtidig er han veldig opptatt av ikke å ta noe for gitt. Taper han ett parti, er det kamp igjen. Anand så knekt ut nå, men kan kvikne til på hviledagen, sier manager Espen Agdestein.

Han er trygg på at Carlsen ikke vil la noe stoppe ham i jakten på VM-triumf.

— Han er en blodtørstig type. Han vil gjerne at dette skal gå i boks og vil ikke slippe opp, sier manageren.

— Han gir aldri opp. I sjakken har han den største viljen til å vinne av alle. Han vil bare slå alle. Til slutt knekker han motstanderen. Og det gjør ham til den beste i verden, det at han kan fortsette å presse og ha energi i seks-syv timer. Det er vanskelig å forsvare seg mot det konstante presset, mener Trent.

Den eneste potensielle utfordringen nå blir, ifølge Trent, å takle en situasjon der han kan avgjøre VM-kampen.

I kandidatturneringen i London tidligere i år var Carlsen nær ved å svikte da VM-billetten kunne sikres.

- Ser lyst ut

Søster Ellen Carlsen fulgte spent med i «Norwegian Lounge».

— Jeg er mest imponert over hvor fattet han klarer å være og at han bare gjør det han virkelig er god på. Nå kan ikke Anand bare sitte og spille solid, etter hvert må han gjøre noe litt desperat. Om ikke i neste parti, vil det etter hvert bli angrepssjakk, sier søsteren, som selv er en meget habil sjakkspiller.

— Nå ser det veldig lyst ut, oppsummerer far Henrik Carlsen.