Det er ti år siden Vålerenga brøt Rosenborgs gullrekke og ble seriemester. Klubben fra Oslo øst ligger seks poeng bak trønderne med 13 kamper igjen å spille, og drømmer om å snyte RBK for seriegull nummer 23. — Håpet er jo at Rosenborg ikke skal få et for stort forsprang. Da finnes det en mulighet for at vi kan snyte dem for gullet. Hvis gullkampen lever utover høsten, kan dette bli veldig artig. Men da tror jeg Rosenborg må gå på noen sjokktap. Og så må vi minst ha uavgjort når vi møter dem på Lerkendal om tre uker. Jeg har vanskelig for å tro at de kollapser helt. De har et forsprang, og jeg tror vi er for sårbare til å ta dem, sa Rekdal til Aftenposten før helgen.

- Rosenborg vinner som de vil

Fotballekspertene Aftenposten har snakket med tror det blir med håpet.

SLO LILLESTRØM: Alexander Mathisen setter inn kampens første scoring på straffespark mandag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

— Vålerenga har ikke sjanse i havet på seriegullet. Dette vinner Rosenborg akkurat som de vil. De har mye mer klasse i laget enn Vålerenga. Vålerenga har spillere som varierer mer i prestasjonene enn Rosenborg. De har Helland, Søderlund og Jensen, og har i tillegg forsterket bra i sommer, og ser veldig solide ut. I tillegg er de i god form og har en grei ledelse, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.Sørlendingen er skadet og sliter med et kne som i verste fall setter karrierepunktum for midtstopperen. Fraværsperioden bruker han som fotballekspert i TV 2. Og talen fra Mathisen er ikke til å ta feil av.

Har tro på prosjekt Rekdal

— Vålerenga kan absolutt være med og kjempe om seriegull neste år. Jeg har stor tro på prosjektet til Kjetil Rekdal. De har hatt mye gammel moro som de er i ferd med å kvitte seg med. I tillegg til Rekdal er det flinke folk som Stig-Ove Sandnes og Tor Olav Trøim der, så neste år kan de være med. Det er lyse tider for Vålerenga, med ny stadion på gang blant annet. Men gull i år blir for tidlig. Og skulle de ta medalje i år vil det være en strålende prestasjon, det tror jeg de synes selv også, sier Mathisen.

16. august møtes lagene på Lerkendal. Med seier der kan det bety ekstra spenning videre utover høsten. Men Lars Tjærnås tror som Mathisen at trønderne nå er på full fart mot gullet.

Fotballekspert Lars Tjærnås.

— De har et forsprang og er solide. De har i sommer sørget for nødvendig bredde i troppen og er mindre sårbare for skader. Vålerenga, og Stabæk (3. plass på tabellen, red.anm.) har fordel av enklere kampprogram. Deres sjanse ligger i at Rosenborg når gruppespillet i Europa League, og de selv har stabilitet. Men det blir vanskelig. Rosenborg har halvannen hånd på rattet, sier Lars Tjærnås.

— RBK ikke så suverene at de fjerner enhver tvil

Det er en oppfatning også C More-ekspert Bengt Eriksen har.

Fotballekspert Bengt Eriksen. Foto: Digitalsport

— Jeg tror Rosenborg tar det. Men det betyr ikke at det ikke kan gå for Vålerenga. Men jeg tviler på at de klarer det. Jeg tror ikke Vålerenga blir syv poeng bedre enn Rosenborg herfra og ut sesongen, sier Eriksen.Men han legger til at Rosenborg ikke fremstår så suverene som i glansdagene.

— De er ikke så gode at det fjerner enhver tvil. De er veldig gode i en periode, så detter de litt mer av. Litt som mot Sandefjord i helgen. De kjørte over dem i store deler av 1. omgang, så fikk de en liten down. Hvis det fortsetter, så kan det bli poengtap. Om de skrur av bryteren og eller ikke orker. Rosenborg har et bra maksnivå, men det har også Vålerenga. Men der svinger det fra kamp til kamp, og i kampene. For Vålerenga dreier det seg om å få flyt utover, og at det lugger litt for Rosenborg. Men Rosenborg har angripere som øser inn mål i Søderlund og Helland. Vålerenga har ikke det, sier Eriksen.