— Det er fint hvis det utvikler håndballen til å bli mer attraktiv, men det var jo svært kort frist til å forberede seg på de nye reglene. De har vært testet bare i juniormesterskap, sier Norges internasjonale dommer Guro Røen. Hun fikk mail om regelendringene etter at dansk TV 2 hadde offentliggjort dem.

De fire regelendringene går på passivt spill, karantene, strengere straff for sabotasje og anledningen til å bruke syv utespillere på banen når keeper har gått ut – uten at den ene spilleren må ha en spesiell drakt.

Regelendringene skal gjelde for damenes VM i Danmark som begynner 5. desember. Det er uvisst om de også skal gjelde i guttas EM i Polen som begynner 15. januar. Fra 1. juli neste år gjelder de imidlertid over alt – med andre ord også i OL i Rio.

Letter å se passivt

Kjersti Arntsen (t.v) og Guro Røen skal dømme i VM. Foto: NTB Scanpix

Den største endringen blir at passivt spill blir lettere å skjønne for publikum. Når dommerne løfter armen og signaliserer passivt, har laget bare seks pasninger før det må avsluttes. Dette gjelder også selv om det skulle bli blåst frikast. Har man brukt tre pasninger og får frikast, er det fortsatt bare tre igjen.— Dette er nok den regelen som medfører størst forandring, selv om det fortsatt er opp til dommerne å bestemme når de skal signalisere for passivt. Men hvem skal telle de seks pasningene, dommerne eller sekretariatet? Eller publikum? sier Guro Røen og humrer. Hun skal dømme i VM sammen med Kjersti Arntsen.

Regelendringen gjør at en del av skjønnet forsvinner. Tidligere har det ikke vært lett for publikum å fortså hvor lenge et lag kan spille etter at passivtegnet er kommet opp. Danmarks sportssjef, Ulrik Wilbek, er positiv.

— Det er en god regel, fordi det blir gjennomskuelig for tilskuerne når det dømmes passivt. Spillerne vet hva de skal rette seg etter, og dommerne blir heller ikke manipulert av spillere eller publikum.

Skal straffe sabotasje

Nytt er også at det kommer et nytt kort, det blå. Slik det har vært vet ingen om et rødt kort medfører karantene før dommerrapporten er skrevet og en øvre myndighet har behandlet saken. Nå kan dommeren og observatøren sammen fastslå umiddelbart at forseelsen var så grov at det skal gis karantene. Da kommer det blå kortet. Også dette blir bifalt av Wilbek.

— På denne måten unngår vi at dommeren etterpå skal treffe valget i en rapport, hvor en formulering kan avgjøre en eventuell karantenes lengde.

Den tredje regelendringen går også på straff og er en endring av en regel som allerede er i bruk i noen land. Det skal ikke lønne seg med grov sabotasje de siste 30 sekundene for å berge en seier. Laget som blir sabotert skal ha straffekast uansett hvor på banen forseelsen blir begått, og «sabotøren» skal ha rødt eller blått kort.

— Dette er en god endring. Det skal ikke lønne seg å begå regelbrudd, sier Røen.

Syv mann på banen

Den fjerde regelen går på å ta ut keeper og sette inn en ekstra utespiller. Her vil det bli større fleksibiltet, ettersom innbytteren for keeper ikke trenger å sitte klar med «keeperdrakt». Hvilken som helst av utespillerne kan bytte med keeper.

Ulrik Wilbek ser dette som den største endringen av reglene, ettersom det kan utvikle både angreps— og forsvarsspill i en ny retning. Vil offensivt forsvar falle bort hvis motstanderen kommer med syv utespillere?

Svaret får vi i Danmark når VM begynner.