Fredag ble det klart at Petter Northugs tidligere trener, Eirik Myhr Nossum , er ny landslagstrener for langrennsgutta.

Den nye landslagstreneren skal bidra med sin kompetanse mot begge herrelagene, og jobbe tett med begge herretrenerne Arild Monsen (sprint) og Tor-Arne Hetland (allround).

Myhr Nossum var i en årrekke Petter Northugs nærmeste medhjelper på langrennsarenaen.

Bakgrunn:

Frisk pust

— Det er et friskt pust inn i landslaget, er NRK-ekspert Torgeir Bjørns dom over ansettelsen.

Eirik Myhr Nossum sammen med langrennssjef Vidar Løfshus i Oslo fredag formiddag. Foto: NTB Scanpix

De to siste årene har Myhr Nossum blant annet hatt en sentral rolle i Lyn Ski. Han har vært smører, servicemann, trener, hovedtrener, sportslig leder og daglig leder for både utøvere, team og klubb, men aldri vært landslagstrener.Bjørn tror Nossum er et godt valg, og at han har mer enn nok tyngde til å ta fatt på en slik jobb.

— Han har en allsidig bakgrunn. Jobbet tett med Lyn de siste årene som kanskje har vært Norges beste skiklubb de siste sesongene. Han har også jobbet en del med yngre løpere, sier Bjørn, og legger til:

— Han har også vært trener for Petter Northug, både når han har gjort det bra og under fiaskoen under OL i Sotsji. Han har god ballast derfra, i tillegg til å ha vært både smører og sjåfør, sier NRKs mangeårige ekspert.

- Ikke noe minus for Northug

30 år gamle Nossum er fra Trøndelag, men bor i Oslo og vil primært jobbe tettest mot løperne fra Østlands-området. Herrenes hovedtrener, Tor-Arne Hetland, bor i Trondheim.

Torgeir Bjørn tror ikke det tidligere samarbeidet mellom Nossum og Northug vil spille negativt inn. Northug har selv sitt eget privatlag, men går for landslaget under konkurransesesong.

— Dette er ikke noe minus for Northug. Nå har han både Hetland (som var Northugs førstevalg som landslagstrener, journ.anm) og sin tidligere private trener som en del av landslaget. Det gjør det lettere for ham å skli inn i landslaget under konkurransesesong, mener Bjørn.

- Viser at skiforbundet ikke bærer nag

Bjørns kollega i NRK, Jann Post, er enig i at dette er en fin løsning for Northug.

— Jeg tipper at Petter Northug synes dette er en grei løsning. Han har vært i sirkuset i lang tid, nært knyttet til Petter Northug. Dette viser at skiforbundet ikke bærer noe nag til dem som har jobbet i Northugs lag, sier kommentator Post til VG.

Tidligere langrennsløper og OL-gull-vinner Frode Estil har også god tro på Nossum som trener for landslagsherrene.

— Jeg er jo ikke av dem som har vært særlig tett på Eirik, men har et veldig godt inntrykk av ham, og tror det er en bra mann for NSF (Norges Skiforbund), skriver trønderen i en tekstmelding.

- Erfaringene med Northug betyr mye for meg

Eirik Myhr Nossum er utdannet ved Norges idrettshøgskole og har blant annet en master i idrettsfysiologi. Han starter i jobben 1. juni.

— Dette er en kjempemulighet for meg, og jeg gleder meg veldig til å komme i gang. Jeg ønsker å bidra til at Norge fortsatt skal være verdens beste langrennsnasjon fremover, sier Nossum i en pressemelding.

– Jeg var med både under Petter sin beste perioder og hans kanskje verste. Erfaringene jeg tok med derfra betyr mye for meg, kanskje spesielt Sotsji-sesongen, sier Nossum videre til NRK.