MARIENLYST STADION (Aftenposten): For første gang på 39 år er Strømsgodset og Mjøndalen i samme divisjon. Ikke rart det koker før lokaloppgjøret på Marienlyst. Odd Johnsen startet voksenkarrièren i Mjøndalen, men hadde sine største øyeblikk i Godset.

– Jeg lurer på om det kommer til å skje noe der borte, sier Odd Johnsen og skuer mot den nye tribunen der de brune skal ta plass i morgen kveld. Eller 3050, som Godset-supporterne ynder å kalle naboen. De ser på Mjøndalen bare som et postnummer.

Odd Johnsen har sans for litt fleip og humor rundt kampene. Han glemmer ikke episoden da Godset-supporterne før cupkampen i 2011 strødde poteter ut over Nedre Eiker. De mente banen var et potetjorde.

– Sånt synes jeg er litt morsomt. Og å henge opp egne flagg hos motstanderen. Men å kappe «hue» av Tom Lund-statuen er ikke morsomt. Det er hærverk, sier Johnsen.

MIF parerte for øvrig potetstuntet elegant. De annonserte først at «gaven» skulle selges som bakt potet, men avlyste det deretter med begrunnelsen at potetene bare var annen— og tredjesortering. De kom jo fra Drammen. Johnsen liker også å sende meldinger.

– Du løp 16.000 meter, jeg 4000, men vi vant likevel, sa jeg til "Leo" (Øyvind Leonhardsen) utpå her en gang. Du trenger ikke å ha 100 i 02-opptak for å score.

Cupmester med Godset

Som liten gutt satt Odd foran TV-en med draktnummer 1 på ryggen og så Stoke spille. Helten var Gordon Banks. Johnsen ble selv ener og helt, men ikke som keeper. Han var angriper helt til han på slutten av karrièren ble trukket med som midtbanespiller. Med målteft (18 på 22 kamper for MIF i 1985), teknikk og overblikk var "Magic Johnson" anvendelig på mange plasser.

LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

– Jeg spilte i Åssiden fra jeg var 5 til 18. Da gikk jeg til Mjøndalen. Godset var ikke noe alternativ den tiden for en som hadde lyst til å satse, forteller 52-åringen om valget. Deretter gikk ferden til Brann – før han havnet der han egentlig alltid hadde hatt lyst til å spille, i Strømsgodset. Der er forøvrig yngstesønnen Alexander (19) tilbake på juniorlaget etter to år med lyskeproblemer.

– Mitt beste minne fra fotballbanen er da vi slo Mjøndalen 2–0 i semifinalen i cupen i 1991, og jeg scoret begge målene, sier Johnsen, som deretter scoret to også i finalen mot Rosenborg. Godset vant 3–2. Samme år rykket klubben ned!

HELT: Her blir Odd Johnsen cuphelt for Strømsgodset mot Mjøndalen. Han har spilt for begge klubber. Foto: NTB scanpix

Han kikker opp på veggen i Championship Club inne i tribunebygningen. Der er han en av få helter som har fått bildet sitt. Mannen med kjælenavnet Oddemann innrømmer lett at han er stolt av det. Før ombygningen hadde han også en losje oppkalt etter seg.

Plass til begge

Som tidligere MIF— og Brann-spiller hadde Oddemann det følelsesmessig rart da han så skjebnekampen mellom Mjøndalen og Brann i fjor høst.

– Jeg håpet at Mjøndalen skulle rykke opp og Brann greie seg, sier Johnsen og ler. Han håper bergenserne raskt tar steget opp igjen.

– Hva med Godset og MIF, er det plass til to eliteserielag i området?

– Jeg tror ikke det er plass til to topplag. Og da vil jeg heller ha ett topplag enn to middelmådige som rykker opp og ned stadig vekk.

– Og da blir topplaget Godset?

– Det er i alle fall klubben med størst ressurser. Jeg håper økonomien kommer til å være på plass i mange år fremover. Nå gjelder det å bygge rundt seg, blant annet en hall til vintertrening. Men det er heller ikke noe problem for Mjøndalen å greie seg. Nivået i Tippeligaen er ikke all verden. Det var større forskjell før.

– MIF-trener Vegard Hansen sier at laget rykker rett ned igjen?

– Vegard er en taktiker. Han ønsker at motstanderne skal ta lettest mulig på Mjøndalen. På treningsfeltet sier han noe helt annet. Der bygger han opp gutta, sier Johnsen om lagkameraten fra Godsets cuptriumf mot Rosenborg i 1991.

Lovpriser ungdomssatsingen

Etter at Johnsen la opp, har han i 20 år trent unger i fotball og bandy.

– Det er det aller viktigste er at barn og unge har det morsomt. Dessverre er det altfor mange gærne foreldre som er opptatt av å vinne for enhver pris. Jeg gikk i den samme fella, men har fått et annet syn etter hvert. Det viktigste er å tenke utvikling. Du blir dårlig av å spille kamper, god av å trene, sier Johnsen provoserende. Han lovpriser måten Strømsgodset jobber med sine unggutter.

– På gutte— og juniornivå er det bestemt at halvannen kamp i uken er nok. Det er ikke snakk om å toppe laget for å vinne. Flest mulig bør være med lengst mulig. Du får ikke topp uten å ha bredde.

– Ødegaard må bygge muskler

Odd Johnsen roser Ronny Deila for å ha startet ungdomssatsingen som nå preger norsk fotball. Men han rister på hodet av hypen rundt Martin Ødegaard.

– Det tar lang tid før han blir en av de bærende kreftene på landslaget. Han må få tid til å bygge muskler. Men det er riktig av (Per-Mathias) Høgmo å teste ungguttene. Men det må ikke bli for mye tull. Jeg rister på "hue" når Start velger en 16-åring som kaptein. Bare for å sette en rekord? Hva skal bli neste steg for den spilleren?

Neste steg for Odd Johnsen er tribunen i morgen.

– Jeg kan ikke skjønne hvordan Godset skal tape. Bare for å fyre opp litt, he he. Godset er bedre i det meste. Dette blir David mot Goliat. Godset har vært et av Norges beste lag de siste fem årene. Mjøndalen er innsats og tæl – godt regissert.

Flinke til å plukke poteter er de også.