— Planen er å bli en flink kokk, sier Kjetil, som denne uka deltok i Sørlandscupen for kokke- og servitørlærlinger og har sin daglige arbeidsplass på Måltid i Kristiansand. Til sommeren er Grimstad-gutten ferdig utdannet kokk, etter to år på skole og to år som kokkelærling.

Kjetil Haglund, 19. Foto: Tore-André Baardsen

Denne høsten er han en av fire kokkelærlinger som har fått prøve seg i England, gjennom et EU-prosjekt som administreres av Opplæringskontoret for resepsjons-, restaurant— og matfag i Agder, Leonardo-prosjektet.

— Det var en kjempesjanse å få jobbe på en restaurant med superflinke kokker i England, sier Kjetil. Han er ikke i tvil om at han vil anbefale et utenlandsopphold for andre lærlinger.

Både kokker, servitører, resepsjonister og baker- og konditorlærlinger kan søke opphold i utlandet, men det store flertallet av de som reiser ut er kokkelærlinger, opplyser lederen for Opplæringskontoret, Jørn Brødholt.

For tiden har Agder avtale med to restauranter i England for kokkelærlingene, tidligere har både Sveits, Tyskland og Italia vært med, mens Danmark står på lista nå og brukes mest av baker- og konditorlærlinger.

Kjetil Haglund stortrives på kjøkkenet på Måltid. Til sommeren er han ferdig utdannet kokk. Foto: Tore-André Baardsen

140 totalt

— Ordningen har eksistert lenge, trolig over 15 år. Totalt har vi hatt 140 lærlinger ute på slike opphold, forteller Brødholt.

— Hensikten er å gi faglige impulser, men også å gi 18-19-åringene en smak på det å bo hjemmefra, og forholde seg til et annet språk, andre mennesker og andre forhold, sier han.

Men det er ikke mer rift om plassene enn at de fleste som søker får plass. Gjennom EU-prosjektet får lærlingene et stipend som delvis kompenserer for tap av lønn i perioden, samtidig som de får alle utgifter dekket.

Kjetil forteller at det var mye som var annerledes med å jobbe på restaurant i England. Særlig maten.

— Det var masse sauser og mye tung mat. Jeg vil kalle det klassisk fransk stil. Veldig forskjellig fra det jeg er vant med.

Berømt restaurant

Kjetil jobbet på en restaurant utenfor byen Colchester, en times kjøring fra London.

— Hvis vi tok taxi fra Colchester, kunne vi si navnet på restauranten og de visste veien, mens de aldri hadde hørt om den bitte lille byen den lå i. Det bodde nesten ingen folk der, så jeg er imponert over at de klarte å drive en restaurant der. Men folk reiste ganske langt for å spise der, forteller han.

Kjetil hadde sett Eivind Hellstrøm kutte grønnsaker i ekspressfart på tv. Nå gjør han det samme selv. Foto: Tore-André Baardsen

Her fikk lærlingen prøve seg på både kanin og rapphøne og andre fugler og dyr han verken hadde tilberedt før — eller visste hva var. Det hendte han måtte ta i bruk Google translate for å finne ut hva det var.

Dessuten fikk han jobbe sammen med ekstremt flinke kokker.

— Jeg lærte mye som ikke kan læres i Norge, med råvarer som er vanskelige å få tak i her. Og så lærte jeg å lage sauser på skikkelig fransk måte. Det er det lite av her på Måltid, hvor vi har et typisk nordisk kjøkken, forteller han.

I dag er Kjetil en ung, ambisiøs kokk, som etter læretiden gjerne kan tenke seg å jobbe utlandet. Noe av det gøyeste han vet er å konkurrere, og i fjor ble han sørlandsmester for kokkelærlinger og deltok i Norgescupen i Stavanger sammen med Marianna Palføldi.

På restauranten i England fikk Kjetil prøve seg på mye han aldri hadde hørt om en gang, blant annet rapphøne. Foto: Privat

Tilfeldig yrkesvalg

Men det var helt tilfeldig at han havnet i restaurantbransjen.

— Jeg hadde elendige karakterer og kom ikke inn på idrett, som jeg hadde øverst på lista. Men jeg kom inn på kokkelinja, som nokså tilfeldig var andrevalget. Det eneste forholdet jeg hadde til matlaging var at jeg hadde sett Eivind Hellstrøm kutte agurk veldig fort på tv.

Det var da han hadde sommerjobb på Smak og Behag i Grimstad etter første året på skolen, han begynte å skjønne at han var havnet på riktig hylle.

— Når de hadde hundre gjester til lunsj og jeg merket trøkket og stresset og bare måtte pushe på - da merket jeg at jeg syntes det var skikkelig gøy, ler han.

Seinere søkte han utplassering på restauranter istedenfor å ha praksis på skolen. I en konkurranse ble han sett av sjefen på Måltid, Kim Wiuff, og nå har han vært lærling på Måltid i snart halvannet år.

— Vi har det kjempegøy på jobb, jeg kunne ikke fått det bedre, sier 19-åringen.