Forfatter: Karl Gervin

Sjanger: Teologi/Idéhistorie

Forlag: Pax

Kunnskaper og erfaring overleveres fra slekt til slekt. Det er utgangspunktet for idéhistorikeren og teologen Karl Gervins høyst lesverdige "Dverger på kjempers skuldre", der han kort portretterer personer som har hatt mye å si for forståelsen av kristendommen, fra Jesus til pave Benedikt 16. Gervin plasserer dem i geografien så vel som i de epoker vi gjerne deler historien inn i, antikken, middelalderen, opplysningstiden osv., men ideene hverken begynner eller slutter brått. Der er noen lange linjer, kanskje noen som er glemt.

En som fikk stor betydning for ettertiden, er Origenes i Alexandria. 200 år e. Kr. slår han fast at Skriften naturligvis ikke skal leses bokstavelig. Origenes etterlater seg noe tidløst, skriver Gervin, som den første bibelforsker med en hermenutisk, dvs. fortolkende tilnærming, kjent fra greske tenkere, og benyttet til vår tid.

Noen personer lever mellom tidsaldrene, som kardinal Cusanus på 1400-tallet, som under islams fremvekst forsøker å bygge bro mellom religionene og mener de kan ha mye å lære av hverandre.

Gervin viser at kristendommens idéhistorie kan leses for å tolke vår egen tid, at vi hos de gamle "kjemper" kan hente klokskap til "dvergenes" tid.

dverger_pa_kjempers_skuldre.jpg