Kanal: NRK1, åtte episoder

Premiere: Fredag 28. august kl. 19.55

Programleder: Nadia Hasnaoui

Anmeldelsen baserer seg på de to første episodene

Nadia Hasnaoui leder det nye NRK-programmet «Norges smarteste». Konseptet går ut på å teste 25 mennesker, med usedvanlig kloke hoder gjennom en rekke utfordringer for å kåre hvem som er smartest i landet vårt.

De blir blant anne t utfordret innen sine matematiske og logiske evner, og oppgavene presenteres gjennom ulike dansere, artister og statister på scenen. De må også vise at de har god hukommelse OG observasjonsevne. Husker du for eksempel hvilken farge på jakken mannen foran deg i køen på butikken hadde i dag?

Norges yngste professor i matematikk, Jan Martin Nordbotten, er med i hvert program. Han jobber ved Matematisk Institutt i Bergen, tok doktorgrad i en alder av 22 år, og guider oss gjennom ulike temaer og myter. Hører vi for eksempel med øynene, eller ørene?

Konseptet fungerer i utgangspunktet bra, men jeg synes av og til det blir litt rotete. Det er også lagt opp til i overkant mange oppgaver så det virker heseblesende, og det er litt kort tenketid for folk hjemme i stua som ikke er «genier». For litt av konseptets poeng er nettopp at folk skal konkurrere mot hverandre også hjemme i sofakroken.

Oppskriften er ganske velkjent, og det er ikke de helt store overraskelsene underveis. Nadia Hasnaoui leverer i velkjent stil, men det blir av og til litt masete på grunn av alle overgangene, sceneskiftene, den konstante poengoppsummeringen og forklaringen av reglene.

Totalt sett er det et helt greit underholdningsprogram for hele familien.