Regi: Tom Hooper

Manus: Lucinda Coxon, basert på boken med samme navn av David Ebershoff

Skuespillere: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Ben Whishaw, Matthias Schoenaerts, Victoria Emslie,

Aldersgrense: 9 år

Biografi/drama

The Danish Girl

USA 2015

«The Danish Girl» av regissør Tom Hooper («The King’s Speech), «Les Miserables») forteller historien om den første personen i verden til å gjennomgå en kjønnsskifteoperasjon.

Den danske maleren Einar Wegener (Eddie Redmayne) og hans kone Gerda (Alicia Vikander), lever tilsynelatende et lykkelig kunstnerliv i København på 1920-tallet. Da Gerdas kvinnelige modell ikke dukker opp, begynner hun å male sin mann som kvinne, og dette vekker til live sterke følelser hos Einar. Sakte, men sikkert kommer hans egentlige jeg, Lili Elbe, frem fra skyggene. Og tilslutt fører det til en risikabel kjønnsskifteoperasjon, som fører til hennes død.

Filmen er basert på boken med samme navn av David Ebershoff, som igjen baserer seg på Lilis egne dagbøker og brev, og er ganske nært opp til sannheten. Jeg savner imidlertid mye av Gerdas fargerike historie. I filmen portretteres hun bare som den sørgende, sterke konen som aldri viker fra sin manns side, foruten noen små uskyldige øyeblikk hvor hun søker trøst hos en felles venn. I virkeligheten var hun biseksuell og brøt alle konvensjoner med sine erotiske tegninger av kvinner som hadde sex med hverandre.

Filmen er likevel både sterk og rørende, og vakkert laget. Skuespillerne er helt fantastiske og fortjener begge sine Oscar-nominasjoner.