Til nå i år er 19 sørlendinger smittet av flåttsykdommen lyme borreliose. 12 fra Vest-Agder og 7 fra Aust-Agder. Av de 1149 på fem år, kommer 145 fra Vest-Agder og 86 fra Aust-Agder, ifølge det nasjonale registeret MSIS.

Sørlandet er den landsdelen med mest flått.

— Vårt inntrykk er at det er mer flått i år enn tidligere år. Hvorvidt det vil slå ut i flere smittede, får vi ikke oversikt over før i løpet av september/oktober, sier overlege og spesialist i nevrologi, Randi Eikeland, leder for Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer (NKFS) ved Sørlandet sykehus.Der er Norges fremste eksperter på flått og flåttforskning.

På sin nye nettside Flåttsenteret.no, serveres det siste innen den forskningen senteret selv gjør, forskning i Norge og også internasjonalt.

— Det er mye informasjon om flått som er mindre pålitelig enn det virker som. Vi presenterer vitenskapelig dokumentert forskning, og åpner for at hvem som helst kontakte oss med spørsmål de lurer på, forteller hun.

Nettsiden er ikke ferdig, den er mer å regne som et skjelett, som skal bygges videre ut. Fædrelandsvennen kikket gjennom siden og:

Vi har plukket 10 fakta om flått

1. Av hundre som blir bitt av flått, smittes i gjennomsnitt to. Infeksjon med borreliabakterier er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge og Europa. Skogflåttencefalitt, som skyldes et virus, er en annen kjent flåttbåren sykdom.

2. Borreliabakterien oppholder seg i flåttens tarmssystem. Dersom man blir bitt av en flått som inneholder borrelia vil det oftest ta omtrent 36 timer før bakterien beveger seg fra flåttens mage og over i huden. En effektiv måte å forhindre smitte på, er derfor å fjerne flåtten så fort som mulig. Dra den rett ut med pinsett eller negl. Den lille resten som eventuelt sitter igjen gir den kun lokalirritasjon og smitter ikke, og vil forsvinne av seg selv i løpet av noen dager.

3. I studier hvor mor har fått påvist borreliose under graviditet, og blitt behandlet for dette, har man ikke funnet noen negative effekter på fosteret. Selv om borreliose er ganske vanlig, er det lite som tyder på at borreliose kan overføres fra mor til foster, eller at barnet kan bli født med misdannelser. I enkelte studier derimot, har man funnet en sammenheng mellom ubehandlet borreliose hos mor og tilfeller av spontanaborter, for tidlig fødsler og dødfødsler. Hvis du er gravid og tror du har fått borreliose, bør du derfor ta kontakt med fastlegen din så fort som mulig.

Ved flåttsenteret forskes det, og formidles vitenskapelig fundert kunnskap om diagnostisering og behandling av flåttsykdommer. Foto: Reidar Kollstad

4. Borreliose er også kalt lymes sykdom og lyme borreliose. Det første symptomet vil vanligvis være et ringformet utslett som kan oppstå 3-30 dager etter et flåttbitt. Noen får og/eller generelle allmennsymptomer som tretthet, slapphet, feber, hodepine, hovne lymfeknuter og muskelsmerter. 5. Bakterien kan bli spredt med blodet til andre deler av kroppen. Dette skjer vanligvis 4-8, eventuelt helt opptil 12 uker etter flåttbittet.

6. Nevroborreliose inntrer oftest 6-8 uker etter flåttbitt. 10-15 prosent av alle som får borreliose får nevroborreliose. I 30 — 50 prosent av tilfellene er pasienten bitt av flått. Symptomer kan variere - men hodepine er vanlig, og skyldes hjernehinnebetennelse. Andre tegn på betennelse i hjernehinnen kan være lysømfintlighet, nakkestivhet, feber og nedsatt allmenntilstand.

7. Et typisk symptom på nevroborreliose er brennende smerter i et hudområde. Symptomene er ofte verst om natten. Ansiktslammelser, hvor den ene munnviken henger ned, er også vanlig og skyldes at infeksjonen har satt seg i hinnene rundt den syvende hjernenerven. Hos barn ses dette symptomet i opptil 70 prosent av tilfellene.

8. Hvis man er smittet og ikke har fått behandling med antibiotikum innen seks måneder, kan dette skje: Oftest hos eldre kvinner oppstår det en blårød misfarging av huden på strekkesiden av bein og armer, og kan spre seg til øvrige deler av kroppen, slik at huden ser papirtynn og gammel ut. Samtidige muskel-og leddsmerter er vanlig.

Man kan også få betennelse i store ledd og kroniske leddsmerter, eller vedvarende nevroborreliose med ulike symptomer som tretthet, depresjon, hodepine, konsentrasjonsproblemer, svekket følsomhet, gangforstyrrelser og lammelser. Noen personer får langtidsplager etter borreliose-infeksjon, selv etter god behandling.

Får du en sånn ring på huden, er du garantert smittet etter flåttbitt.

9. Den røde ringen som oppstår på huden etter flåttbitt, er et sikkert tegn på smitte av borreliose. Å teste innhold av DNA fra borrelia er bortkastet. Måling av antistoffer i blodet er svært upresist; 60 prosent av de som faktisk var smittet, ble erklært uten smitte etter måling av antistoff i første fase av sykdommen. Men jo lengre tid man har hatt smitten i kroppen, jo mer presis blir måling av antistoffer. 10. Antibiotika virker mot flåttsykdommene. Men selv uten behandling går de fleste komplikasjoner over av seg selv. Giktsmerter forsvinner hos 10-20 prosent per år, ansiktslammelse går tilbake hos over 90 prosent. En svensk studie av barn i alderen 2-14 år med nevroborreliose, viste at 3 av 4 barn var helt uten symptomer etter 5 års oppfølging. Barna fikk antibiotikabehandling i 10-14 dager da diagnosen ble stilt.