— Jeg ligger og kikker opp på himmelen før jeg sovner. Det er avslappende, annerledes, og aldri helt stille. Vi hører godt bølgene som slår mot land, sier Mathilde Egeland.

Sammen med lillesøsteren Kristine gjør hun seg klar til nok en sommernatt på Hånestangen i Kristiansand. Madrasser, dyner og puter flyttes ut på den overbygde terrassen. Mamma Solveig Egeland hjelper til. Jentene vil helst sove ytterst begge to. Den som ligger der ser både himmel, hav og Varoddbrua rett over fjorden.

Derfor har de inngått en avtale:

— Kristine sov ytterst i fjor, så derfor får jeg sove ytterst i år, sier Mathilde og hopper til sengs. Hun er mer enn klar for stjerner, bølgeskvulp og mild vind mot kinnet.

Flytter ut i mai

Dette er den tredje sommeren søstrene tilbringer utendørs. Sommeren 2014 hadde landets befolkning opphetede krangler om de siste bordviftene i butikken. Kristine var også varm. Hun klaget til foreldrene: «Det er så varmt. Jeg får ikke sove.» «Hvorfor legger du deg ikke bare ute på terrassen, da?» foreslo pappa Hans Wilhelm Egeland.

Mathilde og Kristine Egeland har sovet på terrassen de tre siste somrene. – Det blir ikke så innestengt her ute. Av og til er det en litt svak vind, og det synes jeg er godt, sier Mathilde. Foto: Sondre Steen Holvik

Som sagt, så gjort. Storesøsteren ble med, og nå sover jentene ute så fremt været er ok. De flytter gjerne ut i mai, og inn igjen i god tid før høstferien.I fjor arrangerte de norske friluftsorganisasjonene «Natt i naturen» for første gang. 2015 var Friluftslivets år, og 5. september overnattet 90.000 nordmenn utendørs, fra Svalbard i nord til Lindesnes i sør. Kommunikasjonsrådgiver i Norsk Friluftsliv, Lill Haugen, var overveldet over den gode responsen.

— Vi merket fort at «Natt i naturen» var noe som fenget, og fikk gode tilbakemeldinger i etterkant. Folk syntes det var gøy å være med. Vårt mål er at enda flere skal bli glade i friluftsliv og oppleve gleden ved å sove ute, sier Haugen.

Jeg føler meg mer opplagt når jeg sover ute. Det skyldes nok den friske luften og naturen.

Hun opplever at interessen for friluftsliv er stigende. Tallet på nye medlemskap i friluftsorganisasjonene i Norge økte med nærmere seks prosent i fjor - det betyr 44.000 flere medlemskap fra 2014 til 2015. — Det er helt tydelig en trend i tiden. Folk vil tettere på naturen som en motvekt mot alt stress og mas, sier Haugen.

Lørdag 3. september arrangeres igjen «natt i naturen». Det skjer under Friluftslivets uke fra 3. -11. september. Lill Haugen oppfordrer folk til å sove ute denne natta. Det trenger ikke være store ekspedisjoner. Det holder å ta med seg dyna ut på terrassen eller sette opp et telt i hagen.

— Og så må de gjerne øve seg masse i sommer, oppfordrer hun.

Innimellom ser jentene på bilder eller en film på ipaden før de legger seg til å sove. Mathilde (t.v.) og Kristine plages ikke av at det blir lyst tidlig om morgenen. Foto: Sondre Steen Holvik

Sovner fortere ute

Mathilde og Kristine Egeland har hatt noen netter i lavvo, men de hadde aldri sovet under åpen himmel før. Nå har søstrene også flere venner som sover ute. De vet om flere som har brukt trampolinen i hagen som seng. Mamma og pappa får de imidlertid ikke lokket med seg ut.

— Når det er varmt, hadde det nok vært deilig, men..., sier Hans Wilhelm Egeland.

— Er du redd, spør Kristine.

— Nei, jeg er ikke redd, men jeg synes det er best å ligge inne. Jeg er litt skeptisk til om det blir for lyst til at jeg får sove hele natten ute, svarer faren og smiler.

Døtrene liker seg best i frisk luft. De plages heller ikke av lyset.

— Jeg føler meg mer opplagt når jeg sover ute. Det skyldes nok den friske luften og temperaturen. Vanligvis bruker jeg lang tid på å sovne om kvelden. Når jeg ligger på terrassen, sovner jeg fortere, sier Mathilde.

Forskeren: - Naturlig å sove ute

Jelena Mrdalj, søvnekspert og førsteamanuensis ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi på Universitetet i Bergen, tror det kan være noe i det Mathilde sier.

— Vi vet at babyer og små barn sover godt ute, så man kan tenke seg at det gjelder for voksne også. For mennesker er det egentlig naturlig å sove ute, rent historisk, sier hun.

Forskeren kjenner ikke til studier som dokumenterer hva den friske luften fysisk gjør med hjernen og kroppen vår. Men en amerikansk studie fra 2013 fulgte en gruppe voksne som sov ute i skogen i en periode på to uker. Den viste at søvn og våkenhets-rytmen vår vil tilpasse seg den naturlige lys-mørke syklusen dersom vi sover ute. Da eksponeres vi for mer lys i løpet av dagen, til riktig tid. Lyset har som kjent en viktig rolle i å styre døgnrytmen vår. Vi vil sovne tidligere og våkne tidligere. Studien fant derimot ikke at søvnkvaliteten ble bedre av å sove ute.

Jelena Mrdalj tror likevel det er noe i at mange sover bedre og blir mer uthvilt når de sover utendørs. Trolig skyldes dette den friske luften.

— Den gjør godt, men ikke alle vil sove bedre ute. De som er sensitive for lyd og lys, vil for eksempel ikke ha samme søvnkvalitet ute, med mindre de bruker ørepropper og øyemaske, sier hun.

Vi vet at babyer og små barn sover godt ute, så man kan tenke seg at det gjelder for voksne også.

Tett på naturen

Sola er i ferd med å gå ned over Glamsland i Lillesand kommune. Med vante hender rigger Anita Breivold (55) hengekøya for natten. Det tar noen få minutter å gjøre alt klart. Hittil i år har hun sovet ute mellom 15 og 20 netter, og flere skal det bli. Om en stund kan hun se månen komme vandrende fra øst.

Det tar noen få minutter å få på plass hengekøya og sengetøyet om kvelden. – Jeg sover med sommerdundyne, for jeg gidder ikke å fryse. Det blir du sliten av, sier Anita Breivold. Foto: Sondre Steen Holvik

— Jeg gjør dette for å oppleve, ikke for å overleve. Det må være komfortabelt når jeg sover ute også, sier hun og legger en oppblåsbar madrass oppi den blå hengekøya på terrassen.

Jeg får tømt harddisken, ladet batteriene og kjenner et velbehag dagen etter.

Den av dem som vender mot sør. Hun har en hengekøye til, på baksiden av huset. Der liker hun å sove hvis det har regnet tidligere på dagen. Da er det så fine lyder fra bekken. Av og til hører hun også rådyrene som rusler i skogen bak huset. Eller sauene til naboen som får henne til å tro at hun er på en seter. For tiden er det også mye flaggermus.

— Jeg ser dem mot den mørke nattehimmelen når de flyr. Det er veldig spesielt, sier Anita.

Å være nær naturen gir henne en god følelse.

— Jeg får tømt harddisken, ladet batteriene og kjenner et velbehag dagen etter, sier hun.

Med nesevarmer om vinteren

Anita oppdaget friluftslivet for alvor som 14-åring. Siden har hun sovet både i telt, lavvo, iglo, snøhule og under åpen himmel på terrassen, ved et svaberg eller i skogen. Om det er midt på vinteren spiller ingen rolle.

Døtrene Iselin og Cecilia var ofte med mamma Anita på tur i oppveksten. Her har de nettopp våknet etter en natt på Justøya. Jentene er i dag 27 og 25 år. Foto: Anita Breivold

Sist desember kom hun kjørende hjem fra et møte i Kristiansand seint på kvelden. Det var fullmåne og lå an til en

Anita Breivold sover gjerne ute om vinteren også. Her sover hun og mannen Terje ute på Lillesand Turistforening sin hytte på Heimdalsheia. Ytterst ligger Reidun Forbes, Anitas faste turvenn. Foto: Jan Willy Kleven

nydelig vinternatt. Gradestokken viste minus 18. «Jeg vil sove ute», tenkte Anita. Hun brukte en halvtime på å måke terrassen, men det var det verdt. Rekorden er minus 23 grader utenfor hytta på Bjørnevatn. Det var helt i grenseland. Da måtte hun ha på seg den selvstrikkede, røde nesevarmeren i angoragarn. I tillegg sover hun alltid med lue og hals om vinteren. Gjerne også ullundertøy hvis det er ekstra kaldt.Mannen hennes Terje Breivold synes han har en kul kone, men han sover ikke på terrassen selv. Noen ganger er det faktisk han som er årsaken til at kona trekker ut.

— Hvis han snorker intenst og ingenting hjelper, hender det jeg flykter ut i hengekøya, innrømmer Anita.

Alt blir sterkere når man ligger ute.

Hun våkner ofte i løpet av natten når hun sover ute. Det kan være en lyd, et vindkast eller en flaggermus. Hun er aldri redd, og føler seg uthvilt og klar om morgenen.

- Hjelper mot stress

Anita jobber på Haraldvigen leirskole. Der kjøpte de nylig flere hengekøyer for å se om ikke ungdommene har lyst til å sove i dem. Selv er hun veldig glad i å sove i hengekøye. Det er lettvint, og du kommer deg opp fra bakken hvis det er vått.

Hun synes det er forløsende å se stjernehimmelen og fullmånen, spesielt hvis ting er trist eller traurig. I frisk luft tenker hun tanker hun ikke får inne.

Anita Breivold har hengekøyer både på forsiden og baksiden av huset. Her på baksiden sover hun gjerne hvis det har regnet tidligere på dagen, for da bruser bekken så fint. Foto: Sondre Steen Holvik

— Jeg tenker ofte på de som er døde. Familie og venner som ikke er her med oss lenger. Alt blir sterkere når man ligger ute, sier hun ærlig.55-åringen har inntrykk av at mange i dag lider av «mangelsykdommer». De savner «noe» i tilværelsen, er søkende, engstelige og stresset. Hun tror det å sove ute kan være til hjelp for noen.

— For meg hjelper det mot stress. Jeg velger ofte terrassen hvis jeg har hatt en ekstra stressende dag eller trenger å sortere tankene mine. Ofte både sovner og våkner jeg med et smil om munnen, sier Anita Breivold.

- Sparer en time hver natt

Eventyrer og forfatter Lars Verket er opptatt av naturnærværet man får ved å sove ute. Han har en bachelorgrad i friluftsliv, og har sovet utendørs utallige netter. For noen år siden sov han blant annet på verandaen på Lund i to år, både sommer og vinter.

— Du sovner til fantastiske solnedganger, ser rett opp på månen og kjenner vinden som stryker deg over kinnet. En morgen ble jeg vekket av en måke som sto på soveposen og stirret ned på meg. Selv om det er midt i byen kan naturnærværet være stort når du sover ute, sier han.

Verket råder dem som har lyst til å flytte soverommet ut, men ikke helt har turt ennå, til å prøve. Det er lurt å bruke sommeren til å teste ut konseptet.

Friluftsentusiast Lars Verket har selv sovet ute utallige netter i sitt liv. Blant annet sov han på terrassen i to år, både sommer og vinter. – De som har lyst til å sove ute bør bruke sommeren til å teste det ut. Det er smart, sier Lars Verket. Foto: Torstein Øen

Har du en overbygget terrasse, kan du flytte madrassen og sengetøyet ut om kvelden. Hvis terrassen ikke har overbygg, kan en presenning lett festes over soveplassen med kroker. Selv lå han på en solseng med liggeunderlag oppå for å komme seg opp fra underlaget, som var av betong. Det er lurt å legge seg i le. Ligger du rett på terrassegulvet, går det an å skape seg le ved å velte et bord i nærheten.— Å velge et sted med litt trekk, er lurt. Dermed holder knotten og myggen seg unna. I byen er det ikke noe stort problem, men det går også an å kjøpe en myggnetting som man kan ha over ansiktet, sier Verket.

Friluftsentusiasten tipper at han de siste årene har sovet mellom en og to måneder utendørs i året. Det har også vært tidsbesparende, mener han:

— Jeg kunne sove en time mindre hver eneste natt og samtidig være like uthvilt. Dermed sparte jeg 365 timer i året, sier han spøkefullt.

50 netter på terrassen

I et rødt rekkehus på Justvik i Kristiansand bor tobarnsfaren Tommy Rasmussen (35). Han er fortsatt godt gift med kona Ann Helen, selv om flere venner har trodd forholdet nærmet seg slutten. En kompis var så bekymret at han ga paret et gavekort på restaurantbesøk fordi han ville hjelpe dem å komme på rett spor igjen. Årsaken var at Tommy sov så mye på terrassen.

— De fleste synes det er ganske rart at jeg sover ute, og jeg har full forståelse for det. Men for meg handler det om komfort. Det er varmen som har skremt meg ut de to foregående årene, sier Tommy.

Tommy Rasmussen har vært mye på tur og sovet under åpen himmel flere ganger. – Det var nok derfor det var lett for meg å legge meg på terrassen sommeren for to år siden, sier han. Foto: Holvik, Sondre Steen

Sommeren 2014 fikk han ikke sove. En natt i ett-tiden travet han oppgitt ut av soverommet, reiv med seg noen hageputer og et pledd før han la seg på terrassen. Der sovnet han umiddelbart. Det første året sov han 10— 15 netter utendørs. I fjor ble det mer enn 50 netter på terrassen. Da ble han litt sta og flyttet ikke inn igjen før i november.

Når jeg sover inne, må jeg alltid ha en middagslur. Det trenger jeg ikke de dagene jeg har sovet ute.

— En morgen våknet jeg med snø på soveposen og rim i håret. Da skjønte jeg at det var på tide å gi seg, flirer han.

En fordel med høsten er at det ikke finnes mygg. Nå for tiden plages han av omlag 25 myggstikk på beina. Det er ulempen ved å sove ute om sommeren.

- Blir mer uthvilt

På terrassen har han rigget seg til med en 75 centimeters madrass oppå en treseters sofa. Over den provisoriske senga har han hengt opp et trekant-tarp (presenning) for å slippe den verste vinden. Han bruker en sovepose som tåler 17 minusgrader. På de kaldeste nettene har han ullsokker på beina.

Hittil i år har han kun sovet ute 3-4 netter. Planen var å flytte ut i slutten av april, men en stygg lungebetennelse i slutten av mars satte en stopper for planene.Tommy Rasmussen synes det beste med å sove ute er at han blir så uthvilt.

— Jeg er kvikkere om morgenen, og det varer hele dagen. Når jeg sover inne, må jeg alltid ha en middagslur. Det trenger jeg ikke de dagene jeg har sovet ute. Å våkne til fuglekvitter om morgenen, er også fint.

Om kvelden ligger han og kikker opp på himmelen.

— Jeg er litt nerd av meg, så jeg leter etter planeter. Problemet er at jeg ikke blir trøtt av det. Og så irriterer jeg meg alltid over at jeg burde hatt en kikkert, sier Tommy Rasmussen.

Det er tredje året på rad at tobarnsfaren Tommy Rasmussen sover ute. Deler av terrassen bak rekkehuset er omgjort til et provisorisk soverom. Foto: Sondre Steen Holvik