55-åringen var selv ikke til stede da rettssaken mot ham begynte i Aust-Agder tingrett tirsdag.

— Det er snakk om en så stor belastning at jeg mener at han har gyldig grunn til ikke å møte. Samtidig ønsker han å bli ferdig med saken, og samtykker til at den behandles av retten, sa 55-åringens forsvarer, Øyvind Aakerøy.

- Har gått for langt

Ifølge legeerklæringen som ble lagt fram for retten har saken vært en stor belastning for 55-åringen. Mannens lege har derfor konkludert med at det ikke er tilrådelig at han møter fram, på grunn av den sterke følelsesmessige belastningen det vil medføre.

I 2013 og 2014 skal 55-åringen ha kommet med til sammen tre utsagn politiet mener kvalifiserer til straffbare trusler. Ifølge tiltalen skal truslene ha blitt fremført ansikt til ansikt og via e-post og telefon.

— Han har erkjent straffskyld, men erkjenner ikke fullt ut å ha sagt det som hevdes. Men han har gått for langt, ved flere anledninger. Det aksepteres, sa Aakerøy.

- Ikke ment som trusler

Ifølge Aakerøy innrømmer 55-åringen å ha gjort noe straffbart, men er ikke nødvendigvis enig i at det han har sagt kvalifiserer til trusler. I politiavhør har 55-åringen og kona forklart at de ikke har ment å true noen.

— De føler at de har blitt tråkket på og overkjørt av veivesenet. Det har ført til frustrasjon, som videre har til utsagnene i anmeldelsen, sa politiadvokat Håvard Ryengen da han refererte fra avhøret.

55-åringen og kona skal ha beklaget overfor veivesenet i etterkant. Det er kun 55-åringen som er tiltalt.

— Det var ikke ment som trusler. De har forklart at de aldri ville ha skadet noen eller gjennomført det som ble sagt, sa Ryengen.

- Hver maskin blir sabotert

Bakgrunnen for utsagnene er den planlagte utbyggingen av E 18 mellom Arendal og Tvedestrand. Deler av den nye veien vil gå gjennom bymarka i Arendal. 55-åringen eier et småbruk i området som vil bli berørt og har protestert mot den planlagte traséløsningen.

Den første trusselen skal ha kommet i et møte med veivesenet fredag 16. august 2013. Under møtet skal 55-åringen ha uttalt følgende:

«hver maskin som kommer på vår eiendom blir sabotert»

«når vi hører hver minste lyd fra motor på den nye vegen, som forringer vår eiendom, da ringer vi dag og natt til prosjektleder Harald Tobiassen»

«vet du hvorfor amerikanerne har våpen hjemme? Jo, for å forsvare familie og eiendom»

- Vi følte oss ikke trygge

— Vi følte oss ikke trygge. Om hensikten kun var å skremme oss er vanskelig å si, men det var tydelig at motivet var å få oss til endre hvor veien skulle gå, sa prosjektleder Tobiassen da han vitnet i retten tirsdag.

Ifølge Tobiassen kom 55-åringen med utsagn som viste at veimotstanderen visste hvor prosjektlederen bodde.

— Jeg har jobbet med dette i 37 år og har aldri vært i nærheten av noe sånt som dette, sa Tobiassen.

Ville banke prosjektleder

Torsdag 6. november skal 55-åringen ha skrevet følgende i en e-post til avdelingsdirektør Dagfinn Fløystad i Statens vegvesen:

«..dersom det i fremtiden blir observert aktivitet på vår eiendom fra noen som er involvert i makkverket til SVV, skjer dette på eget ansvar. Som jeg tidligere har uttalt vil jeg bruke alle midler for å avverge at eiendommen vår blir stjålet».

Fredag 14. november 2014 skal 55-åringen i en telefonsamtale med Fløystad ha truet med å banke Tobiassen. Da 55-åringen ble spurt om Tobiassen hadde grunn til å føle seg truet skal 55-åringen ha svart følgende eller noe lignende:

«Jeg har ikke tenkt å ta livet av noen, skal ikke gjøre noe selv, er ikke så dum».