Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne ba Tine Sundtoft om å gå av som statsråd allerede rett etter at budsjettforslaget ble fremlagt forrige uke.

— Jeg har ment at hun bør trekke seg, for å protestere mot en åpenbart for dårlig klimapolitikk, og for å vise hvor hun står som politiker. For å ta personlig politisk ansvar, som politikere bør gjøre, sier Hansson til Aftenposten.

Klima- og Miljøminister Tine Sundtoft fikk lavest karakter av alle medlemmene i Erna Solbergs regjering - 2 - da Aftenpostens kommentatorer evaluerte hele Regjeringen.

I dommen fra Aftenpostens kommentatorer hevdes det at Sundtoft nå har så lav tillit i viktige miljøer at det hindrer henne i å ha gjennomslagskraft.

Les vurderingen av Sundtoft her:

«Tine Sundtoft er Regjeringens svakeste statsråd»

Sier Sundtoft er Ernas offerlam

Hansson skylder imidlertid like mye på statsministeren, som han mener valgte en for svak politiker til å lede klimadepartementet.

— Sundtoft har vært Ernas offerlam. Hun har aldri hatt en sjanse, og det har vært tydelig fra første øyeblikk, da Solberg valgte en forbausende uerfaren politiker til det som burde være en av Regjeringens aller tyngste ministerposter, gitt det solberg selv sier om klima- og miljøutfordringens betydning, sier Hansson og fortsetter.

— I året som har gått har ikke Solberg gitt Sundtoft en eneste seier, eller en eneste mulighet. Sundtoft har vært plassert på defensiven fra første dag.

- Tror du en sterkere statsråd ville løst oppgaven bedre?

— Ja, det kan man jo ikke være sikker på, men en sterkere statsråd burde ha klart å kjempe seg til i hvert fall noen budsjettseire, og noen markeringssaker. Jeg har sjekket også med andre, men såvidt jeg kan se har Sundtoft ingen budsjettseire og ingen vinnersaker. Men hovedansvaret ligger hos Erna Solberg, og det er Erna Solberg som burde få karakter to, sier Hansson.

- Sundtoft ribbet for makt

Leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken mener Regjeringens hovedproblem på klimaområdet ikke er Tine Sundtoft, men at statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen ikke ønsker å prioritere miljø og ikke gir klima- og miljøvernministeren handlingsrom.

— Det er der hovedansvaret for den dårlige miljøpolitikken ligger. Erna Solberg brukte store ord under trontaledebatten, og bar bud om en kraftfull miljøsatsing. Men du må nærmest være fargeblind for å se noe grønnfarge i statsbudsjettet som Siv Jensen la frem dagen etter, mener Haltbrekken.

Haltbrekken mener Solberg og Jensen har gjort det nesten umulig for Sundtoft å gjøre en god jobb.

— Det første Erna Solberg gjorde da hun tiltrådte i aller første regjeringskonferanse var å fjerne mye av miljøvernministeren makt over naturvern og klimasatsing i Norge, sier Haltbrekken.

Mener ansvaret ligger hos Solberg

Han viser til at planavdelingen som tidligere lå under Miljødepartementet ble flyttet til Kommunealdepartementet allerede under den første regjeringskonferansen.

— Her bestemmes mye om hvordan vi forvalter natur og arealer i Norge, hvordan vi skal bygge også videre. Erna Solberg har ribbet miljøvernministeren for mye makt, det er hovedproblemet, påpeker lederen i Naturvernforbundet.

- Så hvis du skulle satt karakterer ville du heller trukket Solberg og Jensen enn Sundtoft for svak miljøsatsing?

— Jeg ville i hvertfall plassert en betydelig del av ansvaret for den dårlige miljøpolitikken hos dem.

Bellona: - Sundtoft bryter med klimaforliket

Bellona-sjef Frederic Hauge er skuffet over innsatsen Solberg-regjeringen har gjort på miljøområdet.

— Å kunne si at det statsbudsjettet som er lagt frem tar oss til klimaforliket, kan vi ikke se er sannsynliggjort. I så måte bryter dette forslaget på miljøsektoren med stortingets vedtak om klimaforlik, sier Hauge til Aftenposten.

- Ser dere Tine Sundtoft som sterk nok forkjemper for overoppfyllelse av klimaforliket, slik de har lovet?

— Hun sier selv hun ser på seg selv som omstillingsagent, og ikke trenger være i media for å sette agenda. Hun har vært en uvanlig lite synlig minister, og i denne situasjonen trenger vi lederskap, det har vi ikke sett foreløpig, sier Hauge.

Han peker på at Sundtoft har det konstitusjonelle ansvaret, men at det overordnede ansvaret er Erna Solbergs.

— Det er regjeringen samlet sett som er de ansvarlige, så er det Ernas valg å ha Tine Sundtoft som miljøminister, sier Hauge.

Mener Solberg bør trekkes for klimasvikt

I Zero mener de også regjeringstoppene kommer for billig unna.

— Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen slipper alt for lett unna kritikken av klimaprofilen i statsbudsjettet. Tine Sundtoft blir stående veldig alene. Fremover må vi se en mye mer aktiv Solberg, som sørger for gjennomslag for grønt skifte. Ingen klimaminister får mer gjennomslag i Regjeringen enn det statsministeren legger opp til, sier leder Marius Holm til Aftenposten og fortsetter:

— Erna Solberg har sagt at klimapolitikken skal gjennomsyre hele politikken. Det er det ingen spor av i dette budsjettet. Aftenpostens karakter burde derfor justeres ned til 3. ## Solberg forsvarer Sundtoft

Erna Solberg forsvarer Sundtoft, og mener Aftenpostens kommentatorer har bommet da de ga henne karakteren to i statsrådenes karakterbok.

— Det er urettferdig med tanke på hvordan Regjeringen jobber. Dette er et område der mange aktører i norsk politikk og ikke minst i organisasjonene, som aldri kommer til å akseptere at en regjering der Frp er medlemmer har lagt frem et bedre klimabudsjett enn det den rødgrønne regjeringen noen gang gjorde, sier Solberg til Aftenposten.

- Det er ingen tvil om at Tine Sundtoft har fått ganske mye trykk på seg. Du har tidligere sagt hvordan du føler at ansvar for å følge opp de som får mye på seg, og følge opp de debattene. Gjelder det også her?

— De som får de største trøkkene føler jeg alltid et ansvar for, også fordi det er regjeringen felles som står bak politikken, sier Solberg.