KRISTIANSAND: Sist han var i Kristiansand ble det legendarisk. Det var 2001 og det var Quart. 8000 mennesker nektet å forlate Bendiksbukta. Og Wyclef Jean nektet å gå av scenen. Enkelte vil ha det til at det er blant de beste konsertene i festivalens historie.

— It was crazy, man! Det var helt vilt. Jeg husker det godt, sier Wyclef Jean til Fædrelandsvennen. Og synes det er helt spesielt å få kontakt med publikum så langt hjemmefra.

— Jeg hadde ikke forventet det. Men når man får en sånn kjærlighet fra publikum, da må man gi noe tilbake, sier han på telefon fra Oslo.

Fredag spiller hiphop-stjernen på Kick.

Outsider

PÅ QUARTEN: Her er Wyclef Jean under hans etter hvert ganske berømte konsert på Quartfestivalen i 2001. Foto: Tore-Andre Baardsen

Jean slo gjennom med bandet Fugees i 1996, med bandets andre plate "The Score". Den solgte 15 millioner eksemplarer og kapret to Grammy-priser i USA. 43-åringen er opprinnelig fra Haiti, men det var ikke før han flyttet til New York som tiåring at musikken fant ham.— Der hvor jeg vokste opp var det enten hiphop eller kriminalitet. Så for meg handlet rap og break dance om å ta det riktige valget. Om å passe inn. Jeg var en outsider som hverken kjente kulturen eller språket, sier han.

Men selv om Jean flyttet til USA har han i høyeste grad holdt kontakten med røttene sine. Etter jordskjelvet på Haiti i januar 2010, dro han umiddelbart hjem for å hjelpe. Og det endret livet hans.

— Jeg er kanskje Haitis mest berømte mann, men akkurat da var jeg bare et medmenneske. Og hva gjør man som medmenneske i en sånn situasjon? Man stiller opp, sier han.

Stor oppgave

320.000 mennesker mistet livet i jordskjelvet, som målte 8,2 på Richters skala.

— Jeg plukket opp døde mennesker. Barn. Kvinner. Jeg pakket dem inn, jeg tok dem til kirkegården. Og så var det den ene jenta, den ene jeg klarte å redde. Jeg plukket henne fra ruinene, og hun overlevde. Det ga meg en ny følelse av livet. Av å leve for andre, ikke bare for meg selv, sier han.

Jean ble så engasjert i Haiti etter jordskjelvet at han til og med forsøkte å stille som presidentkandidat. Det fikk han ikke, fordi han ikke hadde vært bosatt i Haiti i fem år før valget, slik reglementet krever.

Michel Martelly er siden den gang blitt ny president, og Jean er optimistisk på vegne av sitt hjemsted.

— Den nye presidenten har en stor oppgave, men jeg tror Haiti har en god sjanse på sikt. Det viktigste er at vi mennesker blir flinkere til å forberede oss på naturkatastrofer, uansett om det er på Haiti, i Chile eller i New York. Vi må studere naturen bedre og vi må behandle den bedre slik at vi kan være bedre forberedt når sånne ting skjer, sier han.

Intimt

Når den tidligere Fugees-stjernen kommer til Kristiansand og Kick fredag, blir det i et adskillig mer intimt konsertformat enn da han spilte på Quart. Det synes han bare er positivt.

— Intimitet er veldig bra. Man kan ofte bli litt borte på store arenaer, sier han, og lover både klassikere og ny musikk som publikum ikke har hørt før. Og han føler seg trygg på at han er i stand til å bergta sørlendingene denne gangen også:

— I'm Wyclef, baby, I was born for the stage! sier han. Og mener det.