— I forhold til økningen i ledighetstallene vi ser i Rogaland, er vi ikke der i dag. Men skulle alle de 4000 varslede oppsigelsene og permitteringene fram mot nyttår slå til, vil det være dramatisk i forhold til den forsiktige nedgangen i arbeidsledighetstallene vi har sett de siste to månedene, fortalte fylkesdirektør i NAV Vest-Agder, Elisabeth Blørstad.

Mandag morgen møtte NAV mannssterke opp på ordførerkontoret i Kristiansand for å gi en redegjørelse om utviklingen i arbeidsmarkedet for ordfører Harald Furre og de tre fremmøtte Knutepunkt-kollegaene Astrid Hilde (Søgne-ordfører), Anders Christiansen (Birkenes-ordfører) og Johnny Greibesland (Songdalen-ordfører).

Og utviklingen den siste måneden viser at arbeidsledigheten i Agder-fylkene, til tross for en svak nedgang fra september til oktober, fremdeles er mye høyere enn på samme tid i fjor (se fakta).

Fylkesdirektør Elisabeth Blørstad i NAV Vest-Agder gav mandag ordførere og administrasjon i fire av Knutepunkt-kommunene en redegjørelse om utviklingen i arbeidsmarkedet i regionen. Fra venstre ordfører Harald Furre, hans politiske rådgiver Steinar Kristiansen, nevnte Elisabeth Blørstad og avdelingsdirektør i NAV, Per Lund. Foto: Richard Nodeland

Ikke helmørkt

— Det er viktig å få med seg at situasjonen ikke er så mørk som den ser ut som. Veldig mange får seg ny jobb uten at vi i NAV ser noe til dem. Vi arrangerte nylig en jobbmesse med 100 ledige stillinger, og planlegger en ny rettet mot ingeniører, forteller Blørstad.

Tall fra NAV viser at halvparten av de som registrerer seg som arbeidsledige, inkludert ingeniører og teknisk personale, er ute av systemet innen tre måneder. Etter seks måneder er det kun en av fire som fortsatt er registrert som ledige.

Stort volum fra nyttår

Men selv om arbeidsledighetstallene så langt i høst er på akseptable nivåer, er altså stor spenning knyttet til nyåret. Størsteparten av de store nedbemanningskuttene hos NOV og MHWirht trer først i kraft de neste to-tre månedene.

— Det store volumet slår til rundt jul og over nyttår. Og det kan bli meget kraftfullt å håndtere, mener Blørstad, og får støtte av kollega og avdelingsdirektør Per Lund:

— Ved begynnelsen av året var rundt 14.000 personer ansatt i oljeserviceindustrien. Ved neste årsskifte vil antallet reduseres til rundt 10.000, forteller Lund, som også beroliger politikerne:

Utdannelse gir jobb

— Næringen vil bestå, og med de planlagte nedbemanningene er vi fortsatt på 2010-nivå. Enn så lenge absorberer arbeidsmarkedet dem med utdannelse. Det er først og fremst arbeidstakere med mindre formell utdannelse som får problemer.

— For hver enkelt som mister jobben, er det selvsagt en trist situasjon. Men dette viser jo også at arbeidsmarkedet virker, og at arbeidskraft flyter fra bransjer som sliter til bransjer som går bra. Fra politisk hold må vi derfor ikke hindre omstillingen, men la markedet fungere, sier Furre.

- Foreløpig under kontroll

Harald Furre var ifølge fylkesdirektør Elisabeth Blørstad den første kristiansandsordføreren som hadde tatt initiativ til en redegjørelse fra NAV om situasjonen i arbeidsmarkedet. Noe NAV-sjefen satte stor pris på. Foto: Richard Nodeland

Når møtet er over, sitter han dermed igjen med et hovedbilde av at dette kan gå bra.— Inntrykket er at situasjonen foreløpig er under kontroll. Det skapes mange nye jobber, men det kan også bli en krevende periode over nytter med en bølge av nye folk på arbeidsmarkedet, sier kristiansandsordføreren.

Ikke bekymret for flyktningstrømmen ennå

— Flyktningstrømmen kommer til å utfordre oss alle, men NAV kommer først inn i bildet når flyktningene er bosatt i en kommune. Foreløpig er de i mottak, og per definisjon ikke bosatt noe sted, sier fylkesdirektør Elisabeth Blørstad.

Foreløpig er det vedtatt å bosette om lag 1000 flyktninger på Sørlandet i år, og omtrent like mange til neste år. De snart 3500 flyktningene som i løpet av året blir plassert på mottak rundt om på Sørlandet, vil ikke få direkte innvirkning for NAV.

— Når regner dere med at flyktningene blir en del av statistikken?

— Det er umulig å si. Hvis de får midlertidig arbeidstillatelse kan de skje snart, men det avhenger av hva man bestemmer seg for sentralt, sier Blørstad og legger til:

— Så må vi huske på at flyktninger ikke er en ensartet gruppe. Det er like store forskjeller her som hos norske arbeidstakere.

- Ingeniører klarer seg bra

Ordfører Astrid Hilde (Søgne), her avbildet med kollegaene Anders Christiansen (Birkenes) og Johnny Greibesland (Songdalen) på sin venstre side, mente man ikke måtte se seg blinde på ingeniører når man diskuterte arbeidsledighet. Foto: Richard Nodeland

— De fleste ingeniørene klarer seg bra. Mange starter enkeltmannsforetak og leier seg ut som konsulenter. Er det noe NAV støtter opp om, spurte Søgne-ordfører Astrid Hilde.- Ingeniører som reiser rundt som konsulenter trenger ikke støtteordninger. De er godt betalt og klarer seg bra, svarte avdelingsdirektør Per Lund i NAV.

For selv om det er oljeservicebransjen og deres ingeniører som oftest trekkes fram når det er snakk om arbeidsledighet i landsdelen, var både politikere og NAV-ledere klare på at andre grupper ikke måtte glemmes.

— Ungdomsledigheten ligger på 5-tallet og er en av våre største utfordringer. Det må vi ikke glemme, sa fylkesdirektør Blørstad og ble supplert av assisterende fylkesdirektør Viggo Hannås:

— Nåværende regjering har økt lærlingtilskuddene, noe som gir direkte effekt. Gjør vi det gratis å ansette lærlinger koster det mye mindre enn å la ungdom gå på stønad.