De to partiene går inn for skriftlig eksamen i matte, engelsk og norsk hovedmål og sidemål for alle elever som går ut av ungdomsskolen, skriver VG.

Høyre og Frp mener eksamensordningen hittil har vært preget av tilfeldigheter og en urettferdig trekkordning som slår skjevt ut for elevene. Den nye ordningen med fire eksamener for samtlige antas å koste rundt 62 millioner kroner ekstra hvert år.

— Å gjøre eksamen obligatorisk for alle er mer rettferdig for alle, samt at alle vet hva de har i vente når skoleåret starter på høsten. Dessuten blir det slik at alle elever får like mange karakterer på vitnemålet, sier Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim til NTB.

Han sier det ikke er noen stor pedagogisk uenighet om forslaget, men regner med at det vil bli betydelig politisk diskusjon. Både spørsmålet om finansiering og om at flere må på sensorkurs for å rette det økte antallet eksamener blir et tema.

— I regjeringserklæringen står det at vi skal vurdere dette, men nå mener vi tiden er inne til ikke bare å vurdere, men å gjøre dette. Men, sier Asheim. (©NTB)