For å markere alvoret i at Norge påtar seg ansvar i en ny, stor operasjon i et land i en annen verdensdel, redegjorde tre berørte statsråder fredag for de norske vurderingene: utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV).

Det norske bidraget er meldt inn for en periode av 12 måneder og består av fem stabsoffiserer ved operasjonshovedkvarteret i Bamako, en informasjons— og analyseenhet på inntil 15 personer og fem politirådgivere. Dette er ekspertise som FN har bedt om.

Operasjon MINUSMA er den tredje største om FN driver. Den omfatter 11.200 soldater, langt de fleste fra afrikanske land. Men også flere NATO- og EU-land vil bidra med ulike typer materiell. Parallelt med MINUSMA, som har 1. juli som oppstartsdato, har Frankrike siden januar hatt flere tusen soldater i det nordlige Mali for å bekjempe tuaregopprørerne.

— Dette er et riktig og viktig bidrag som er tidsavgrenset. Det vil bli en vanskelig og kompleks operasjon, siden det ikke er noen snarvei til stabilisering av Mali. Hvis det norske bidraget skal forlenges, forventer vi at regjeringen kommer tilbake til Stortinget, sier lederen for utenriks- og forsvarskomiteen, Høyres Ine Eriksen Søreide. (©NTB)