KRISTIANSAND: — Dette er at av de største hullene jeg har sett av denne typen, sier Kristian Kristensen, oppsynsmann ved ingeniørvesenet i Kristiansand kommune.

— Årsaken til hullet er at en betongledning som leder regnvann og kloakk har kollapset, fortsetter han.

Fikk melding om stort hull

NCC fikk melding om et stort hull i veien i krysset mellom Vestre Strandgate og Gyldenløves gate klokka 20.05 fredag. Hullet har en diameter på rundt to meter.

Saken fortsetter under bildet.

Asfalten kollapset i krysset mellom Vestre Strandgate og Gyldenløves gate fredag. Foto: Tormod Flem Vegge

— Kollapsen har medført at at sand og grus har blitt skyldt ut i ledningsnettet, forklarer Kristensen.- Nå skal en gravemaskin grave rundt hullet, for å sjekke hvor stort omfanget er. Deretter skal vi reparere betongledningen, sier Kristensen.

Stadige kollapser

Oppsynsmann forteller at det skjer slike kollapser til stadighet i Kristiansand.

- Ledningsnettet i byen er gammelt. For alt jeg vet, så kan ledningen som har forårsaket hullet være fra krigens dager, sier Kristian Kristensen, oppsynsmann ved ingeniørvesenet i Kristiansand kommune. Foto: Tormod Flem Vegge

— Et av de største hullene så jeg på Lund, sier han og viser oss et oversiktskart over ledningsnettet:- Ledningsnettet i byen er gammelt. For alt jeg vet, så kan ledningen som kollapset i dag være fra krigens dager.

Før gravingen kan begynne må både Telenor og Agder Energi varsles, slik at mannskapet får oversikt over hvor de kan grave for ikke å skade tele- og strømkabler.

Selv om ledningen repareres og hullet fylles igjen i løpet av helga, vil det ikke legges asfalt på stedet før neste uke.

Hull også i Elvegata

Tidligere denne uka oppstod det et stort hull i Elvegata. Der ble krysset sperret av for å forhindre at kjørende havnet oppi hullet.

— Det er ingen behagelig opplevelse når vi oppdager hull under bakken i Kvadraturen. Både størrelsen og hyppigheten bekymrer meg, sa byingeniør Terje Lilletvedt i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

Her passer politiet på at ingen kjører ned i hullet. Ncc fikk melding om at hullet klokka 20.05 fredag. Foto: Vegard Nekstad

Politiet varslet i går kveld Statens Vegvesen. – Vi har en politipatrulje på stedet for å sikre at ingen detter oppi hullet frem til NCC ankommer, sier Vellesen.Klokken 21.05 var entreprenøren fra NCC på plass.

Dårlig ledningnett kan være årsak til at det oppstod hull også i Vestre Strandgate. Kommunens eget kart viser flere områder i Kvadraturen som har et rørnett som trenger rask utbedring.

Dårlig forfatning

— Deler av ledningsnettet i Kvadraturen er i svært dårlig forfatning. Det er verst i Posebyen og i Gravane, men også på Lund er ledningsnettet svært gammelt, sier byingeniøren.

— Kan det rase under husene i Kvadraturen?- I utgangspunktet ikke. Rørene ligger for det meste under veinettet slik at vi kan komme greit til dem. Det er likevel veldig viktig at vi får tatt i dette nå. Det har førsteprioritet på min liste, sier Lilletvedt.

Mye nedbør

Årsaken til at det dukker opp flere hull nå i vår, kan ha sammenheng med de store nedbørsmengdene som har kommet.

— Når det faller mye regn endres trykket i rørene. Det kan være nok til at dårlige rør kan ryke, sier Lilletvedt.

Til høsten starter ingeniørvesenet det omfattende arbeidet med å ordne opp.