KRISTIANSAND: Mens folk i nord har kost seg i sol og sommertemperaturer i et par uker, har det vært mer ustabilt i sør. Men nå lover vakthavende meteorolog Nina Pedersen på Blindern at det er sørlendingenes tur til å få en tidlig smak på sommeren. Med unntak av ett døgns tid i midten av uka der det kan komme noe regn, er det tørt og forholdsvis varmt vær i sikte gjennom hele den kommende uka.

— Det blir ikke tropevarme akkurat, sier meteorologen, men hun lover likevel dagtemperaturer rundt og litt over 20 grader i tidagersperioden.

Den friske vinden sørlendingers langs kysten opplevde søndag, vil spakne til laber bris mandag og dreie mer nordlig. Mandagen blir riktig fin med sol fra en så å si skyfri himmel og maksimumstemperaturer rundt 22 grader.

Godt sommervær

Tirsdag kveld vil det antagelig skye litt til og komme noen regnbyger. Regnbygene fortsetter onsdag, men det er usikkert hvilken bane nedbørområdet tar. Det kommer fra øst, og dersom det tar en mer nordlig bane, kan kystområdet bli spart for regn.

Videre fram mot neste helg ventes det for det meste lettskyet, tørt vær og dagtemperaturer mellom 18 og 20 grader.

- Skal vi kalle det en god, sørlandsk junisommer?

— Ja, det høres ut til å være en grei betegnelse. Og med en viss fare for ettermiddagsbyger i indre strøk, så er jo det også noe sørlendinger er vant til om sommeren. Tordenvær og lynnedslag slik denne helga var preget av, ser det ikke ut til å bli i langtidsperioden.

Svært våt mai

Når det gjelder mai måned, så oppsummerer statsmeteorolog Pedersen situasjonen på Kjevik med følgende kommentar:

— Våtere og varmere enn normalt.

Det betyr at det komme hele 75 prosent mer nedbør i mai på Kjevik enn i en normalmåned med totalt 150 millimeter. Mens snitttemperaturen for mai var på 11,6 grader, 1,2 grader over det normale.