I september i fjor ble fire menn fra Lyngdal pågrepet og siktet i den 16 år gamle drapssaken. Mandag morgen fikk de siktede beskjed om at saken henlegges og at siktelsene mot dem frafalles.

— Jeg har fått beskjed fra Riksadvokaten om at saken er henlagt. Det skal ikke foreligge straffbart forhold. Det hele bygger på psykiatri og oppspinn slik jeg forstår det, sier advokat Olav Sylte til Fædrelandsvennen.

Klokka 11 holdt politiet en pressekonferanse om saken på Politihuset i Stavanger (Se den i reprise øverst i artikkelen). Politiet bekreftet da at det ikke lenger foreligger noen mistanke mot de fire.

Politiet: - Vi har ikke gitt opp å løse denne saken

Advokat Olav Sylte fikk mandag beskjed om Tina-saken er henlagt som "intet straffbart forhold bevist".

Riksadvokaten har besluttet at saken henlegges som "intet straffbart forhold anses bevist" for alle de fire som har vært siktet. I avgjørelsen fremgår det at politiet og statsadvokaten foreslo å henlegge saken "etter bevisets stilling". Riksavokaten mener at det bør tydeliggjøres at det nå ikke hefter mistanke mot noen av de fire som har vært siktet, og har derfor kommet fram til saken må henlegges som "intet straffbart forhold anses bevist".

Ifølge Riksadvokaten taler bevisene i saken mot at de fire har begått drapet eller medvirket til det.

Les Riksadvokatens begrunnelse her.

Olav Sylte representerer en 39 år gammel mann fra Sirdal som har vært siktet i saken.

— Jeg er svært lettet

En av tre andre som har vært siktet sier til Fædrelandsvennen at han er svært lettet over avgjørelsen.

- Jeg er ikke overrasket, men dette har ikke helt gått opp for meg ennå. Jeg er svært lettet. Nå betyr det at jeg kan ta nye steg i livet, sier en av de tidligere siktede i Tina-saken, en 37 år gammel mann bosatt i Kristiansand.

— Er du sint for at du ble dratt inn i dette?

Tina Jørgensen (20) ble meldt savnet etter en tur på byen i Stavanger i september 2000. En måned senere ble kvinnen funnet drept.

— Nei, egentlig ikke, men jeg vil gjerne vite hvorfor det skjedde. Dette er noe som har gått ut over hele familien min, sier 37-åringen til Fædrelandsvennen.37-åringen fikk beskjed om henleggelsen av sin advokat Trond Wåland, klokka 8.30 mandag morgen.

Vil trolig kreve erstatning

Både Wåland og Sylte har tidligere varslet at det vil bli aktuelt å kreve erstatning for urettmessig straffeforfølgelse. Det samme har advokat Thomas Randby, som representerer den tredje siktede.

— Min klient er svært lettet over henleggelsen, ikke minst over at Riksadvokaten har anvendt en begrunnelse som innebærer en fullstendig renvasking. Saken har vært et sammenhengende mareritt for min klient, sier Randby, som er svært kritisk til deler av mediedekningen.

De tre mennene ble dratt inn i saken av en nå 37 år gammel mann fra Lyngdal, som tilsto drapet overfor en kamerat i fjor sommer. Kameraten tok samtalen opp på bånd og kontaktet politiet.

Les også: Tina-siktet kan ha falske minner

37-åringen som dro de andre inn i saken ble pågrepet i september i fjor. Dagen etter ble de tre andre pågrepet og siktet. Alle fire ble løslatt etter tre uker i politiets varetekt.

Tre av de siktede har hele tiden nektet for å ha noe med drapet å gjøre. Den siste, mannen som snakker seg selv og de andre inn i saken på det nevnte lydbåndet, har holdt fast på sin forklaring.

Politiet etterforsket saken i ett år før deres innstilling ble oversendt statsadvokaten. Saken ble deretter sendt til Riksadvokaten, som nå altså har avgjort at saken skal henlegges.

Ordføreren glad for henleggelse

De fire mennene som har vært siktet er alle opprinnelig fra Lyngdal, men kun to av dem bodde i byen da saken ble gjenopptatt i fjor. Lyngdal-ordfører Jan Kristensen er glad for at etterforskningen nå er avsluttet og siktelsene henlagt.

— Det må være en lettelse for de som har vært siktet, og ikke minst for familiene deres, sier Kristensen til Fædrelandsvennen.

Kommunens kriseapparat ble satt i sving da pågripelsene ble kjent, men ifølge Kristensen var det ikke nødvendig å iverksette ekstraordinære tiltak over tid.

— Det var kun i starten kommunen var involvert. Etter hvert roet det seg ned. Fra tidlig i vår har saken ikke vært noe stort tema, hvert fall ikke i det offentlige rom. Det har vært litt opp og ned etter hvert som det har skjedd ting, men nå har ting normalisert seg, sier Kristensen.