I juni 2003 laget vi sak på ei måke som hadde funnet ut at hun ville hekke sammen med kenguruene i Dyreparken Foto: Lars Hoen
I 2001 tok vår Fædrelandsvennens journalist bilde av mamma kenguru med barn. Foto: Roar Greipsland

Debatten raser i kommentarfeltet under artikkelen og på Fædrelandsvennens Facebook-sider. Si din mening du også.

KRISTIANSAND: — Å slutte med kenguruer har vært en del av våre langtidsplaner. Vi forsøkte ganske lenge å få noen andre parker til å overta dem. Men det lyktes ikke, sier faglig ansvarlig for dyrene i parken, Rolf Arne Ølberg.

Også den sjeldne albino-kenguruen ble skutt. Den skrev Fædrelandsvennen om da den ble født i 2009. Den gang skulle den være den eneste albino-kenguru født i en dyrepark.

- Av og til nødvendig

- Er det ikke ille å avlive dyr for å finne plass til andre dyr?

— Det er aldri hyggelig, men noen ganger nødvendig. De bodde i et av parkens eldste områder, og vi ønsker nå å utvikle denne plassen for den afrikanske geparden, sier Ølberg.

Han sier det mest humane av og til er avlivning.

— For å gi dem vekk, måtte noen kriterier innfris: Vi måtte ha en godkjent park å sende dem til, vi måtte vite at den nye parken holder den nødvendige kvalitet og vi måtte ha godkjenning fra Miljødirektoratet. Dette fikk vi ikke til, og da var avlivning riktig, sier han.

Sterke reaksjoner

Siden nyheten om kenguruene ble kjent på Fædrelandsvennen, har debatten rast både i debattfeltet og på Facebook. Flere tar til orde for å boikotte Dyreparken, og sier at de ikke vil kjøpe årskort i parken neste år.

— Jeg forstår at folk reagerer som de gjør. Dette er ikke noe vi tar lett på selv heller. Det er kjempetrist å avlive friske dyr, sier Ølberg.

- Tror du det vil få konsekvenser for Dyreparken at folk truer med boikott?

— Det er vanskelig for meg å si. Jeg kan bare si at jeg skjønner at folk reagerer veldig emosjonelt på dette umiddelbart. Men jeg håper folk forstår at vi må ha en langsiktig plan på det vi gjør. Vi har ikke Australia inne i planene våre. Vi har jobbet i et halvt år med å finne en ny plass til dem, uten å lykkes. Jeg ser at folk mener vi burde bygge et nytt anlegg til dem. Men vi utvikler parken etter en langtidsplan der vi ønsker å fokusere på truede dyrearter. Når vi skal bygge nye anlegg, er det slike dyr vi vil prioritere, sier Ølberg.

- Skyldes dette at kenguruene ikke var populære nok?

— Nei, de var absolutt ikke upopulære. Veldig mange likte dem godt, det gjorde jeg selv også. Jeg ser at vinklinga fort blir at folk tror de er upopulære. Men hovedårsaken bak valget vårt, er å tenke langsiktig. Ikke alle valg er enkle. Heldigvis er det veldig sjelden det kommer til dette, sier Ølberg.

Lenge i parken

Kenguruene kom til Dyreparken i parkens barndom for 25-30 år siden. Det har lenge vært planlagt å slutte med disse dyrene. Dyreparken har de siste årene blant annet sørget for at de ikke skal formere seg.

Kenguruene ble skutt for et par uker siden.

— Det er den mest humane måten å gjøre det på. Det går veldig fort, forteller Ølberg.

Kenguruene ble ikke brukt som mat for andre dyr i Dyreparken. Alle ble destruert.