KRISTIANSAND: Lysbakken har i dag fått massiv støtte av partikollegaene etter at det ble kjent at han trekker seg om barne— likestillings- og inkluderingsminister. Flere roser statsråden for å ha tatt ansvar, men avviser at at avgangen svekker kandidaturet som fremtidig partileder.

Fylkestingspolitiker i Aust-Agder, Torbjørn Urfjell, mener Lysbakken var nødt til å trekke seg.

— Det hadde ikke vært mulig å fortsette og styre departementet med de feilene som har vært gjort. Det har vært påvist en standard som ikke har vært god nok, sier Urfjell til Fædrelandsvennen.

Urfjell, som støttet Heikki Holmås som ny partileder, mener at Lysbakkens posisjon som påtroppende partileder ikke er svekket.— Dette gjør ham ikke uskikket til å lede partiet. Det gjør ham heller ikke uskikket til å lede et departement. Audun Lysbakken er særdeles godt skikket til å lede et departement, sier Urfjell.

— Så det er ikke umulig at han kan bli statsråd igjen i nær fremtid?

— Alt er mulig, også i politikken, sier Urfjell.

Audun Lysbakkens posisjon som lederkandidat har i dag fått bred støtte. Blant dem som støtter Lysbakken er stortingspolitiker Alf Holmelid og fylkeslederne i Aust- og Vest-Agder SV.

- Ikke korrupsjon

Fylkestingspolitikeren fra Gjerstad har tidligere vært politisk rådgiver for utviklingsminister Erik Solheim og statssekretær i Utenriksdepartementet.

— Jeg har selv vært med på å styre et departement. Det er krevende og man er avhengig av å ha en god dialog med embetsverket. Man må hele tiden ha kontroll på hva man holder på med, men det er en del av oppgaven, sier Urfjell.

Bakgrunnen for saken er en bevilgning på 154.000 kroner til Jenteforsvaret. Jenteforsvaret var på søkertidspunktet var undergruppe av SVs ungdomsorganisajon SU. I etterkant har det kommet frem at embetsverket i departementet frarådet tildelingen på grunn av de tette båndene mellom søkerorganisasjonen og SV.

Flere har også brukt ordet korrupsjon om bevilgningen. Det er Urfjell uenig i.

— Jeg oppfatter det ikke som korrupsjon. Det har vært gjort saksbehandlingsfeil på et nivå som en statsråd ikke kan gjøre, men det har aldri vært et ønske om at noe skal berikes. Ingen har hatt uedle hensikter og det har aldri vært snakk om gjenytelser. For meg er dette langt fra å defineres som korrupsjon, sier Urfjell.

Selvforsvarskurs

Den omdiskuterte tildelingen har finansiert flere selvforsvarskurs, blant annet et som ble holdt ved Vågbsbygd videregående skole i fjor høst.SVs Mali Steiro Tronsmoen, som holder til i Kristiansand, var en av pådriverne til selvforsvarskursene. Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at det var Tronsmoen som var avsenderen av den mye omtalte eposten hvor Jenteforsvaret etterspurte muligheten til midler.

Steiro Tronsmoen har i dag ikke svart på henvendelser fra Fædrelandsvennen. Hun har tidligere karakterisert saken som kraftig overeksponert.

— Saken er kraftig overeksponert. Når ordet korrupsjon brukes, er det helt vilt. Dessverre er jeg redd en meget god sak og en viktig sak, nemlig kampen mot vold, drukner i støyen fra medier og opposisjon som har bestemt seg for å ta Audun Lysbakken, uttalte Steiro Tronsmoen til Fædrelandsvennen.

Burde erklært seg inhabil

Under dagens pressekonferanse kom det frem at Lysbakken har skrudd opp støtten til ressursenteret Reform med en million kroner i året. Lysbakken har tidligere sittet i styret for senteret.

Da Lysbakken trakk seg i dag opplyste han at han burde ha erklært seg inhabil når det gjaldt støtten til Reform. Årsaken var hans nære relasjon til lederen.

— Jeg har stoppet alle tilskudd til stiftelsen inntil videre, sa han på pressekonferansen.