Onsdag skal sjefanklager Krister Petersson kunngjøre om det tas ut tiltale – eller om etterforskningen henlegges.

De oppsiktsvekkende påstandene om drapsvåpenet ble framsatt i Aftonbladet halvannet døgn før Petersson skal holde pressekonferanse via videolink.

Avisa viser til kilder i regjeringspartiet Socialdemokraterna som hevder at drapsvåpenet er funnet. Forfatter og sosialdemokrat Daniel Suhonen hevder selv å ha snakket med disse kildene.

Optimistisk

I tillegg viser Aftonbladet til kilder som sier at den svenske regjeringen allerede er informert om påtalemyndighetens beslutning.

– Jeg vil tro at man måtte ha kontakt med regjeringen i forkant av beslutningen, sier tidligere etterforskningsleder Dag Andersson til avisa.

Tidligere i år fikk sjefanklager Krister Petersson mye oppmerksomhet da han antydet at saken kunne bli løst – 34 år etter at Palme ble skutt i Sveavägen i Stockholm.

– Jeg er positiv til å kunne presentere hva som har hendt rundt drapet og hvem som er ansvarlig for det, sa Petersson i februar.

Dømt og frikjent

En lang rekke teorier er blitt undersøkt i de mange årene med etterforskning. Over 10.000 mennesker er blitt avhørt, og sakens papirarkiv er angivelig 250 meter langt.

Christer Pettersson ble dømt for drapet allerede i 1989, etter å ha blitt utpekt av Palmes enke Lisbeth. Men han ble frikjent i en annen domstol bare noen måneder senere. Pettersson døde i 2004.

Sørafrikansk etterretning

Blant de mange mistenkte i løpet av etterforskningen er, i tillegg til Pettersson, den væpnede kurdiske gruppen PKK, svenske høyreekstreme og etterretningstjenesten til det tidligere apartheidregimet i Sør-Afrika.

Ifølge den britiske avisa The Guardian møtte de svenske Olof Palme-etterforskerne sørafrikansk etterretning 18. mars i Pretoria og fikk overlevert dokumenter med relevans for saken.

Det er uklart om saksdokumentene inneholder nye bevis, eller om det simpelthen dreier seg om å avslutte løse tråder i etterforskningen.