— Dette er ikke bare et fagert ønske, dette vil vi skal bli en realitet, sier Tore Askildsen, fylkesordførerkandidat for KrF.

Senest i desember i fjor vendte partiet tommelen ned da Demokratenes Vidar Kleppe i fylkestinget fremmet forslag om et felles mobbeombud på Sørlandet.

Men nå har altså KrF snudd.

- Dette er noe hele KrF støtter, og som er programfestet for kommende valgperiode, altså fra høsten av, sier Askildsen.

Gi råd, støtte og veilede

Han viser til gode erfaringer med mobbeombud i blant annet Buskerud, og er tydelig på at partiet står samlet om behovet for å organisere kampen mot mobbing i en lignende modell.

— Vi ser at mobbing er et problem vi må ha kontinuerlig trykk på, og konstant oppmerksomhet rettet mot, framholder Askildsen.

— Et eget ombud på fylkesnivå vil bidra til å holde oppe dette trykket lokalt, mener han, og presiserer at ombudet skal gi hjelp, og ikke være et slags mobbepoliti.

Vil ha mobbeombud: Vidar Kleppe, Demokratene. Foto: Torgeir Eikeland

— Et ombud på fylkesnivå har en viss avstand til institusjonen, samtidig som det kan gripe inn og gi støtte og veiledning til skoler som trenger det, sier Tore Askildsen. KrFs snuoperasjon er som vakker musikk i Vidar Kleppes ører. Han har lengekjempet for å etablere et mobbeombud på fylkesnivå.

— Mobbing og trakassering er noe av det verste folk kan utsettes for, og i ytterste konsekvens ser vi at liv går tapt. Etablering av et ombud er en konkret politisk handling som viser alvor bak ordene om at vi vil problemet til livs, sier Kleppe.

- Hverken for eller imot

I en interpellasjon til neste fylkesting skriver Kleppe at det etter hans beregninger nå er flertall for et mobbeombud i Vest-Agder, og ber Høyre svare på om de vil gi sin støtte.

— Jeg håper at Høyre, som ynder å kalle seg skolepartiet, viser at de mener alvor med å støtte mitt forslag, sier Kleppe.

I tvil om mobbeombud: Sally Vennesland, Høyre. Foto: Jarle R. Martinsen

Sally Vennesland, gruppeleder for Høyre i fylkestinget, sier hun må diskutere saken med gruppa før hun kan svare på det.— Personlig mener jeg vi gjør mye allerede, og er i tvil om et eget ombud er en god løsning, sier Vennesland.

Hun viser til at fylkeskommunen allerede har et elev- og lærlingeombud.

— Hans stillingsområde omfatter også å ta tak i mobbing, påpeker hun.

— I tillegg ligger det inne i budsjettet å styrke det psykososiale tilbudet til elevene. Jeg er nok mer på sporet av å utvide de tilbudene, enn å være tydelig for eller imot et eget ombud.

— Men igjen - dette må jeg diskutere med gruppa, sier Sally Vennesland (H).

Arbeiderpartiet i tvil

Arbeiderpartiets Toril Runden mener også at spørsmålet må ses i sammenheng med funksjonen som elev- og lærlingeombud, og er i likhet med Vennesland i tvil om behovet for et eget mobbeombud.

I tvil om mobbeombud: Toril Runden, Arbeiderpartiet. Foto: Tore Andre Baardsen

— Sist spørsmålet var oppe, ble det avvist fordi det å jobbe med mobbesaker ligger i instruksen til ombudet vi allerede har, sier hun. - Er det tilstrekkelig?

— Jeg synes det er en god kobling, som gir en helhetlig oversikt over situasjonen og tilstanden i den videregående skolen, sier Runden.

Fylkestingets neste samling er 21. og 22. april.