Voldsepisoden fant sted natt til 19. juli i fjor. 26. mai sto fem personer tiltalt i Kristiansand tingrett. Nå er samtlige dømt til fengsel.

En 20 år gammel mann ble i retten utpekt som den mest aktive voldsutøveren. Han har også fått den strengeste dommen.

"Hans rolle har vært sentral i samtlige overgrep, og den som har vært førende og hovedmann for det fornærmede ble utsatt for denne natten", skriver tingretten.

Beate Rullestad-Jansen i samtale med bistandsadvokat Elise Kristine Valvik. Foto: Erlend Olsbu

Erkjente straffskyld20-åringen, som er dømt til syv års fengsel, erkjente straffskyld for både vold og voldtekt da han forklarte seg i retten.

— Straffen er i tråd med aktors påstand og vi var forberedt på dette kunne bli resultatet. Nå skal jeg gå gjennom dommen sammen med min klient, så får vi vurdere om det er grunnlag for en anke, sier 20-åringens forsvarer, Thor Bache-Wiig.

- Høres strengt ut

Offeret, en kvinne i 20-årene, har forklart at hun ble slått flere ganger i hodet med en trestokk. Kvinnen ble også påsatt håndjern og fikk et skrujern dyttet inn i øret.

Den 20 år gamle hovedmannen og en 26 år gammel kvinne skal ha byttet på å slå kvinnen i ansiktet. 26-åringen har tilstått at hun slo offeret flere ganger og til slutt voldtok henne med en gjenstand.

26-åringen er nå dømt til seks års fengsel.

— Umiddelbart høres dette ut som en altfor streng dom. Men jeg har ikke lest den ennå og må ta en prat med min klient før jeg kan si noe om anke, sier 26-åringens advokat, Jarle Rudi.

Den 26 år gamle kvinnen ba om unnskyldning for å ha mishandlet og voldtatt sin venninne i retten sist uke. Her avbildet sammen med sin forsvarer, Jarle Rudi. Foto: Erlend Olsbu

Filmet overgrepeneEn 22 år gammel kvinne som filmet deler av kvelden har forklart at mishandlingen pågikk i flere timer.

22-åringen er nå dømt til fengsel i fire år.

Hun var ikke spesielt aktiv i voldsutøvelsen, men retten mener hun hadde en sentral rolle ved å filme hendelsene og derfor bør dømmes for både vold og voldtekt.

Den 22 år gamle mannen som bodde i leiligheten hvor overgrepene fant sted er dømt til fengsel i tre år og seks måneder .

Han forklarte at han ikke deltok i voldsutøvelsen, men erkjente at han heller ikke hadde gjort noe for å hindre den.

Narkotikagjeld

Alle de domfelte og kvinnen som ble mishandlet har vært tilknyttet det samme rusmiljøet. Bakgrunnen for voldsutøvelsen skal ha vært at kvinnen skyldte 15.000 kroner i narkotikagjeld.

24-åringen som offeret skal ha skyldt penger er dømt til to års fengsel for vold og tyveri av offerets mobiltelefon. Han ble i motsetning til de fire andre ikke dømt for voldtekten.

"Tiltalte var den som sto bak, samtidig som han holdt seg i bakgrunnen og lot de andre utføre jobb for ham. Det var hans gjeld knyttet til narkotika, og han hadde planlagt og initiert denne konfrontasjonen mot fornærmede", heter det i dommen.

400.000 i erstatning

Kvinnen som ble mishandlet er i dommen tilkjent 400.000 kroner i erstatning. Hun forklarte under rettssaken at hun fremdeles er sterkt preget av saken.

— Jeg stoler ikke på noen lenger. Det er ikke noen som kan kalles venner. Jeg tør ikke gå ut av døra. Alt av behandling er også utsatt på grunn av denne saken, sa kvinnen da hun forklarte seg for retten.