Hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Kristiansand kommune, Therese Fredriksen Løvseth (t.v.) og foreningsleder Gudrun Benestad mener det bør være flere ansatte ved sykehjem. Foto: Steinar Vindsland
Helse- og sosialdirektør Wenche P. Delhi er enig i at det er for mange deltidsstillinger på sykehjem i Kristiansand. Foto: Kjetil Reite

Hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Kristiansand kommune, Therese Fredriksen Løvseth og foreningsleder Ingunn Benestad synes det er beklagelig den opplevelsen 76 år gamle Else Ragnhild Berntsen har hatt etter at hun ble utsatt for ulovlig tvangpå Vågsbygtunet bo— og omsorgssenter. De har vært i kontakt med de ansatte ved denne forsterkede psykiatriske enheten etter at Fædrelandsvennen publiserte historien om Berntsen.

Tøft

— Det er veldig tøft for de ansatte å bli utsatt for denne kritikken. De som jobber der har gjort mye for at Berntsen skal få det så godt som mulig, sier de to.

De ansatte har ikke ønsket å snakket med Fædrelandsvennen direkte.

De mener det er riktig å fokusere på bemanning. Generelt i kommunen er det som regel to ansatte på jobb med åtte pasienter, eller tre-fire ansatte når det er 16 pasienter. På kveldstid er det som regel færre, opplyser de.

For lite tid

— De ansatte skal få pasientene opp om morgenen, dusje dem, fikse mat, vaske rom og klær og mange andre praktiske oppgaver. Da blir det alt for lite tid til stimulerende miljøtiltak; som å ta dem med ut på turer eller lignende, sier Løvseth.

Og når det bare er to ansatte på jobb, blir det store problemer dersom en av pasientene slår seg vrang, og trenger spesiell oppfølging.

— Egentlig burde det være en ansatt per beboer, i hvert fall når de har psykiske problemer, mener de.

Deltid

Et annet problem de peker på er stort forbruk av vikarer og deltidsstillinger. Det betyr stor utskifting av personer på avdelingene.

— Det viser seg at uroen på avdelingene øker når det er stor utskiftning av folk, og når det er vikarer som jobber, sier Benestad.

Det er 13 sykehjem i Kristiansand, inklusive Valhalla som bare tar i mot kortidspasienter. Til sammen er det ansatt 431 årsverk, utenom Valhalla. Disse fordeles på døgnskift hele uka og skal stelle rundt 600 pasienter.

Tilpasset behov

Helse- og sosialdirektør Wenche P. Delhi er enig i at det er for mange deltidsstillinger på sykehjem i Kristiansand. Foto: Kjetil Reite

Fædrelandsvennen spurte helse— og sosialdirektør Wenche P. Dehli i Kristiansand kommune om hun mener det er tilstrekkelig bemanning på sykehjemmene:

— Vi har forskjellige avdelinger på sykehjemmene, noen med høyere bemanning enn andre. Dette er tilpasset behov hos beboerne. Noen trenger mer bemanning enn det som er gjennomsnittet, og noen trenger også spesiell kompetanse.

Helse- og sosialstyret i Kristiansand vedtok nylig å ekstrabevilge fem millioner kroner til å styrke grunnbemanningen ved sykehjem.

Klokt

— Dersom vi benytter disse ressursene klokt, kan vi kanskje frigjøre tid hos personalet til mer pasientrettede oppgaver, samtidig som vi får godoppfølging av nyansatte, planlegging, fagutvikling osv. Fem millioner er penger nok til å bemanne med en ekstra på natt ved 2- 3 steder, skriver P. Delhi i en mail.

Ikke økning

Hun regner ikke med noen økning i grunnbemanningen på sykehjemmene framover, og fremhever at det blir viktig å avklare hvilket nivå tjenestene skal ligge på.

Deltid er et problem, mener hun, for at pasientene skal oppleve kontinuitet. Det er satt i gang et arbeid i kommunen for å redusere antall deltidsstillinger.

Feil vedtak, samme prosedyre

— Jeg brukte feil lov da jeg vedtok tvangsbruken, innrømmer lege Christoffer Hæstad.

Det var han som tilsynslege som fattet det ulovlige vedtaket om tvangsbruk mot Else Ragnhild Berntsen. et vedtak som seinere ble opphevet av fylkesmannen.

— I stedet skulle jeg brukt nødparagrafen. Det er en annen paragraf, men samme prosedyre, sier Hæstad.

— Gir den paragrafen anledning til å bruke makt for å sperre henne inne?

— Dersom pasienten er voldelig eller truende blir pasienten bedt om å forlate stedet og så ledet til rommet sitt, og må holde seg der inntil pasienten har roet seg. Vågsbygdtunet er en åpen institusjon og beboerekanikke sperres inne, sier Hæstad.