— Avtalen løper over fire måneder. Vi ble enige med Skottevika om premissene i går, sier styreleder i Link, Morten Jørgensen.

Skottevik feriesenter har plass til 345 gjester, men avtalen går ut på innlosjering av 260 flyktninger.

— Vi vil ikke ha flere enn to på hvert rom. Med en mulig fire måneders botid, blir det for trangt å bo på samme vis som man gjør under en ukes ferieopphold på sommeren, sier Jørgensen.

Godt med gode steder

Lillesandsordfører Arne Thomassen ble informert om det nye akuttmottaket på Skottevik klokka 11 lørdag formiddag.

Lillesands ordfører Arne Thomassen (H) mener det er godt det er gode steder å innkvartere asylsøkerne. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er noe av den situasjonen vi opplever for tiden. Vi på Sørlandet og i Lillesand er også en del av dette. Når situasjonen er som den er, så er det godt det er gode steder å innkvartere, sier Thomassen.Det har kommet 21.900 asylsøkere til Norge til nå i år. De 260 som skal bo på Skottevik er den del av denne kontingenten.

— Dette er akuttmottak. Kommunen har ikke noen påvirkning på dette. Jeg fikk henvendelser i går kveld fra folk i Høvåg med spørsmål om det var noe de kunne hjelpe med. Det er det helt sikkert. Først må de komme på plass, sier Thomassen.

To pluss to måneder

Skottevik feriesenter hadde nettopp pakket ned for vintersesongen. De ansatte må nå bruke helgen på å gjenåpne anlegget. Restauratøren på feriesenteret er ansvarlig for å bespise de 260 asylsøkerne.

— Avtalen løper fram til 15. mars. Det vil si, vi har inngått en to måneders avtale med opsjon på to nye måneder. Vi leverer et tilbud som ligger under maksprisen til UDI lokalt, sier Jørgensen.

Går fort i svingene

Link har nå ansvaret for driften av akuttmottak i Søgne (Åros), Kristiansand (Budget) og Skottevik i Lillesand.

— Jeg skal være så ærlig å si at vi nærmer oss punktet for hva vi klarer, sier Jørgensen.

- Hvordan da?

Morten Jørgensen, her ved deres mottak i Tvedestrand, sier de første asylsøkerne ankommer tirsdag. Foto: Kjartan Bjelland

— Det går så fort. Det skal bemannes opp for å kunne håndtere de mottakene vi har ansvaret for. Vi vokser med over 100 ansatte i måneden. Det er et dilemma når det kommer så mange til landet vårt. Som driftsoperatører har vi tatt ut det vi har av ressurser for å møte denne situasjonen, sier Links styreleder.

Nye henvendelser hver dag

Selskapet får ifølge Jørgensen "tre-fire henvendelser om dagen" fra utleiere som ønsker å innkvartere asylsøkere. Selv er de ikke på aktivt søk etter nye steder å kunne ta i bruk.

— Det er slik at UDI kan si at beboerne skal bare være der i noen dager. Bemanningen som kreves er en dagvakt, en kveldsvakt og en nattevakt. Vi ser imidlertid kjapt at dette kan dreie seg om et firemåneders opphold. Da er det ikke nok med grunnbemanningen. Vi må nok opp i tre på dag, tre på ettermiddag, nattevakt pluss støttefunksjoner, sier Jørgensen.

Links styreleder er overrasket over hvor stor interesse det er for å jobbe med asylsøkerne.

— Da vi utlyste ledige stillinger i forbindelse med et mottak i Songdalen fikk vi 150 søkere på ei uke, sier Jørgensen.