— Dette gjør jeg fordi regnskogen betyr enormt mye for vår mulighet til å redusere global oppvarming, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft til Fædrelandsvennen.

Morgendagens tv-aksjon går til Regnskogfondet, og bidraget ligger miljøministerens hjerte nært. Regnskogfondets arbeid er med på å bevare flere større områder med regnskog i Brasil, Peru, Kongo og Ny-Guinea. Selv har Sundtoft sett ødeleggelsene på nært hold.

- Takket for støtten

— Som klimaminister har jeg vært i Indonesia, Brasil, Colombia og Etiopia, og jeg har sett viktigheten av å bidra til å redusere avskogningen. Norges bidrag har allerede betydd enormt mye, og da jeg var i Amazonas, takket folk i de små samfunnene der for støtten fra Norge, sier Sundtoft.

Hun ønsker å gjøre folk mer bevisste på problemene som følger med den pågående avskogingen i verdens regnskoger, og går i morgen med bøsse på hjemmebane i Lillesand for å samle inn penger til aksjonen.

— Jeg skal gå fra hjem til hjem for å ta vare på vårt felles hjem. Regnskogene i Sentral-Afrika binder like mye CO2 som 2000 år med norske utslipp. Skal vi ha en sjanse til å redusere den globale oppvarmingen av kloden vår, må vi ta vare på de områdene med regnskog som er igjen, sier hun.

Uansvarlig rovdrift på jord, skog, våtmarker og vann, akselererende klimaendringer og forurensning, gjør det livsviktig å styrke planetens økosystemer. Økosystemene styrkes med artsmangfoldet. Jo flere arter, desto mer robust økosystem, skriver artikkelforfatterne. Bildet er fra regnskolegen i Kenya. Foto: Privat

Trenger flere bøssebærere

I skrivende stund er det samlet inn godt over 2,6 millioner kroner i Aust— og Vest-Agder, men rundt halvparten av den totale innsamlingssummen pleier å komme gjennom bøssebærere. Nettopp derfor er fylkesaksjonsleder Anita Mørland svært glad for å ha fått med seg Sundtoft på laget.

Men fremdeles er det behov for flere bøssebærere.

— Det er ikke for sent å melde seg. Dette er verdens største dugnad, og den er basert på frivillighet. Utrolig mange har meldt seg til nå, men om folk ønsker å gå med bøsse, kan de kontakte oss på telefon 02025, sier aksjonslederen.

Mørland har et mål om at alle hus på Sørlandet skal få en bøssebærer på døra i løpet av søndag ettermiddag, men i noen områder er hun ikke i mål med bemanningen:

— Vi mangler noen bøssebærere i Mandal, det er fortsatt kjærkomment om noen vil gå i Kristiansand, og gjerne også i Høvåg og på Fevik, sier Anita Mørland.

Sirdal har gitt mest

Klokken 16 søndag ettermiddag tar rundt 100.000 frivillige tak i bøssene og banker på dører over hele landet. Mørland har allerede latt seg imponere av de mange skolene og barnehagene på Sørlandet som har arrangert egne innsamlingsaksjoner, og håper at givergleden gjenspeiles under bøsseaksjonen.

I Aust-Agder er det lørdag kveld Risør og Bykle som har bidratt med mest per innbygger, nemlig 29 kroner, tett etterfulgt av Valle. I Vest-Agder er det Sirdal som topper statistikken, med 33 kroner per innbygger som foreløpig sum. I fjor ble det på landsbasis samlet inn rekordmange 241 millioner kroner til Kirkens Nødhjelp, men for Mørland er det én ting som er viktigere enn at alle tidligere rekorder blir slått:

— Det viktigste er at flest mulig skal få mulighet til å delta, og at alle husstander skal få besøk av en bøssebærer, sier hun.