Anne May Lorentzen Fredriksen samlet opp alt glasset i en bøtte på verandaen. Foto: Vilde Baugstø

Anne May Lorentzen Fredriksen skulle ommøblere på terrassen tirsdag ettermiddag. Da smalt det.

— Jeg bøyde meg ned og tok tak i bordet. Da kom det et voldsomt smell. Hele glassplaten på bordet eksploderte i hendene på meg, sier Anne May Lorentzen Fredriksen.

Når Fædrelandsvennen er på besøk tirsdag kveld har hun ryddet bort glasskårene fra terrassen, men det sitter fortsatt masse glasskår igjen mellom plankene som hun ikke får løs. Et plaster ved ankelen vitner også om episoden tidligere på dagen.

— Jeg ble jo ikke så veldig skadet, men det aller verste var sjokket. Etterpå ble jeg livredd for at barna skulle tråkke i det. Jeg har en tiåring som løper rundt her, og har ligget flere timer på knærne i dag og plukket glasskår opp fra terrassen, forteller Lorentzen Fredriksen, som måtte avlyse planene om strandtur med familien.

Spenninger i glasset

Lorentzen Fredriksen aner ikke hvorfor bordet plutselig eksploderte, og lurer på om varmen kan ha hatt noe med det å gjøre. Bordet fikk hun i gave fra svigermoren sin, som kjøpte det på Oddernes Gartneri i fjor vår. Daglig leder på Oddernes Gartneri, Kay Røsstad, sier til Fædrelandsvennen at han aldri har hørt om noe lignede om varer som er kjøpt fra dem og oppfordrer Lorentzen Fredriksen til å ta kontakt med Oddernes Gartneri.

Anne May Lorentzen Fredriksen samlet opp alt glasset i en bøtte på verandaen.Samlet opp: Anne May Lorentzen Fredriksen samlet opp alt glasset i en bøtte på verandaen. Foto: Vilde Baugstø

Produsenten har følgende forklaring på hvorfor det opplevdes som om bordet eksploderte:— Vi bruker hedret glass til våre bordplater, for å minimere risikoen for personskader hvis bordplaten går i stykker. Når vanlig, uherdet glass går i stykker, dannes store, skarpe glasskår, mens herdet glass forvandles til tusentalls små glasskår, og dermed kan det oppleves som det eksploderer, sier Johan Engstöm, administrerende direktør i Brafab Sweden.

Han forklarer at ulempen med herdet glass er at det er mer følsomt for støt. Hvis en plate i herdet glass får et slag på kanten kan det hende at det eksploderer. Det trenger ikke nødvendigvis skje umiddelbart, men slaget kan bli værende i glasset som spenninger og senere føre til at glasset sprekker. Herdet glass er derimot betydelig sterkere enn vanlig glass hvis det utsettes for slag på den flate overflaten.

Én av 200.000 sprekker uten forvarsel

Herdet glass er et svært vanlig materiale, og blir blant annet brukt til dusjvegger, glasshyller, drikkeglass og sideruter på biler.

— Det er veldig uvanlig at herdet glass eksploderer uten forvarsel, men det kan skje. Det avhenger av spenninger i glasset som kan komme fra fabrikken, eller mer trolig, om det tidligere har blitt utsatt for slag på kanten. De fleste produsenter av herdet glass vurderer at én av 200.000 plater kan sprekke av seg selv, forteller Engstöm, som i sine fire år på Brafab bare har opplevd en gang tidligere at et glass har sprukket uten forvarsel.

Han oppfordrer Anne May Lorentzen Fredriksen til å ta kontakt med forhandleren av bordet, som deretter kan ta kontakt med Brafab.

— Siden disse tilfellene er så uvanlige har vi ingen standardløsninger, men er nødt til å se på hvert enkeltstående tilfelle, sier Engstöm.

På terrassen hjemme på Søgne er ikke Anne May Lorentzen Fredriksen så sikker på om hun kommer til å kjøpe bord med glassplate igjen.

— Jeg har flere glassbord, og er jo nå litt nervøs for at de også skal eksplodere, sier hun.