Mobilnettstedet amobil.no har kjørt land og strand rundt i Norge for å teste mobildekningen, og konkluderer med at Telenor er suverent best på både dekning og hastigheter på stedene som er testet. Det er også Telenor som har 4G-dekning flest steder.

— Noen steder er ikke forskjellene så store, mens den andre steder er betydelig.Men med over tusen målinger gjennomført innenfor et kort tidsrom, tegner det seg et nokså entydig bilde av at Telenor er best stort sett over alt, skriver amobil.no.

Amobil.no tar likevel forbehold om at en slik test har mange feilkilder, som for eksempel antallet samtidige brukere på basestasjonen, tid på døgnet og meteorologiske forhold, og derfor må betraktes som relativt omtrentlig.

Geografiske forskjeller

Mens forskjellene i de mest folkerike områdene i Sør-Norge og enkelte steder i Midt-Norge og på nordvest-landet er små, kommer Telenor klart best ut nord i landet. Testteamet fant ikke en eneste Netcom-basestasjon med 4G nord for Trøndelag.

Et eget dekningskart basert på testresultatene finner du hos amobil.no.

I tillegg til Netcom og Telenor som satser hardt på 4G-utbygging, har man også sett på dekningen og surfehastighetene til Ice som tilbyr mobilt bredbånd på frekvensene til detgamleNMT450 mobilnettet.

Konklusjonen er at det var få av teststedene Ice hadde dekning hvor ikke også Telenor hadde dekning, og da gjennomgående med langt raskere hastigheter.

LES OGSÅ:

Fra 1G til 4G

Ikke overrasket over Telenor-seier

Fagredaktør i amobil.no og mobilen.no, Kurt Lekanger, er ikke spesielt overrasket over at Telenor vant testen.

- Telenor har også i tidligere tester vært ganske overlegne, spesielt når du kommer nord for Trondheim. Men vi ser at i store deler av Sør-Norge så har også Netcom god dekning, og hastigheter som er såpass gode at det kan være et bra alternativ hvis man finner et abonnement som passer, sier Lekanger.

Han er desto mer overrasket over Ice.

-At Ice sliter med dekningen på såpass mange steder når de hevder å ha best arealdekning, overrasket oss litt, selv om også tidligere tester har vist det samme. Mange steder vi testet, hadde ikke Ice dekning, og selv om Ice hadde dekning de fleste steder, var Telenor gjennomgående mye raskere.

- Best på arealdekning

Administrerende direktør i Ice Norge, Eivind Helgaker, sier i en kommentar til oss at han synes testen er god, men at den i første rekke gjenspeiler befolkningsdekning og ikke arealdekning.

— Vi har vår styrke på arealdekning, og hadde utvilsomt kommet bedre ut om målingene i større grad hadde vært gjort utenfor allfarvei. Samtidig har vi helt klart et forbedringspotensial, sier Helgaker.

Han kan fortelle at Ice som de første i verden er i ferd med å implementere 4G/LTE-teknologi i 450-nettet, og at det vil gi et betydelig løft i kapasitet og hastighet.

— Sammen med 4G i 800MHz, 900MHz og 1800MHz-båndene som vi sikret oss i frekvensauksjonen før jul, vil vi løpet av neste år kunne tilby en helt annen dekning og kapasitet også i byer og mer befolkningstette områder, sier Helgaker.

LES OGSÅ:

Betaler milliarder for mobilt bredbånd

-Netcom-kundene er svært forøyde

-Hva tenker så Netcom om testen og testresultatene som viser at man må seg seg klart slått av hovedkonkurrenten?

— Kundene våre er svært fornøyd med 4G-nettet og vi skrur på nye basestasjoner kontinuerlig til det beste for våre 1,6 millioner kunder. Vi investerer milliarder og det vil gi resultater, sier kommunikasjonsdirektør i Netcom, Severin Roald til oss.

Han viser til at Netcom skal bygge et nett i verdensklasse og at en rekke tester viser at Netcom har et svært godt produkt.

— Kundeopplevelsen er avgjørende og en rekke målinger viser at kundene våre er svært fornøyd med 4G-nettet, spesielt med hastigheten. Vi skal fortløpende forbedre dekningen og jeg er trygg på at vi kan tilby et enda bedre produkt i fremtiden, sier Roald.

LES OGSÅ:

Slik surfer du billigst i sommer

Forskjell på teori og praksis

Et av funnene i testen er at det er til dels stor forskjell på teoretiske og opplevde hastigheter. Selv om 4G/LTE nettene har en teoretisk topphastighet på opptil 150 Mbps, gjør dekning og fartsbegrensninger at de målte hastighetene ligger lavere.

Foruten selve nedlastningshastighetene har man også målt repsonstiden, såkalte ping. Tiden det tar fra du sender en forespørsel til serveren til du får svar. Lang pingtid gjør at nettet oppleves tregt.

Et interessant funn er at 4G nødvendigvis ikke gir bedre dekning enn 3G, spesielt når man befinner seg i randsonen av 4G-dekningsområdet. Greit å ha i bakhodet.

Følg på Twitter: Få mer stoff om teknologi og sosiale medier fra @GeirAmundsen

LES OGSÅ:

«Superfart» kan bli sirupfart i 4G-nettene