— Rapporten gir en grundig fremstilling av barnefattigdom i Norge og peker på svakhetene, sier barneminister Solveig Horne.

Riksrevisjonen har undersøkt barnefattigdom i Norge. Rapporten ble overlevert Stortinget tirsdag. Undersøkelsen viser at andelen barn i lavinntektsfamilier har økt fra fem til åtte prosent på ti år, i perioden 2002 til 2012. I 2012 var det 78 000 fattige barn i Norge, fastslår Riksrevisjonen i en pressemelding.

Foreldre i arbeid!

Ikke minst er Horne opptatt av at rapporten viser at foreldrenes yrkesdeltagelse er viktig for å løfte barn og familiene deres ut av fattigdom. Også denne rapporten viser at det er barn med foreldre som ikke jobber, som er mest rammet av fattigdom, dessuten barn i familier med innvandrerbakgrunn.

-Vi må få flere foreldre i arbeid slik at barn kommer ut av fattigdom. Integreringsarbeidet i kommunene er viktig slik at foreldre blir selvforsørgende, sier Horne.

Riksrevisor Per-Kristian Foss mener at Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet bør bidra til å styrke kommunenes arbeid med å gi fattige barn gode vilkår for å bli mer sosialt aktive. Kommunene har for få tiltak. Foss kritiserer den statlege innsatsen for ikke å være godt nok koordinert.

Venstre forventer handling

En rekke regjeringer har ikke klart oppgaven med å bekjempe fattigdom blant barn.

  • Bondevikregjeringen klarte det ikke. Den rød-grønne regjeringen klarte ikke å løse fattigdomsproblemet som Kristin Halvorsen skulle fjerne med et pennestrøk. Venstre har en klar forventning om at Solberg-regjeringen følger opp samarbeidsavtalen og nå sørger for å snu trenden med den økende andelen fattige barn og lavinntektsfamilier, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn fra Venstre.

Venstre viser til at partiet i forrige periode la frem 35 forslag til tiltak mot barnefattigdom, og lister opp noen: Gratis kjernetid i barnehagen for de med dårligst råd. Lavere barnehagepriser og SFO-priser for lavinntektsfamilier. Mer barnetrygd til de med lavest inntekt.

Rotevatn forventer at Regjeringen rydder plass til disse tiltakene i statsbudsjettet.

Statsråd Horne merker seg at rapporten viser at mange kommuner ikke har god nok oversikt over omfanget. Statsråden vil nå sørge for å få på plass gode indikatorer for å hjelpe kommunene med det.

- Men fattigdom i Norge er ikke det samme som fattigdom i mange andre land?

— For dem som opplever det, er det ille. Det er forferdelig tragisk at barn i Norge i 2014 opplever å være fattig, sier Horne.

Hun mener det er svært viktig å øke yrkesdeltagelsen, men også kommunenes tiltak slik at barn i lavinntektsfamilier får mulighet til å være med på fritidsaktiviteter og dermed få gode opplevelser.

Innvandrerbakgrunn

I likhet med tidligere rapporter om barnefattigdom konstatererogså Riksrevisjonen at fattigdom i stor grad rammer barn i familier med innvandrerbakgrunn. Halvparten av barna i lavinntektsfamilier har innvandrarbakgrunn.

Foss mener kompetansen til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) kan utnyttes bedre i arbeidet mot barnefattigdom.

Horne sier at det mye av det som fremkommer i Riksrevisjonens rapport, tidligere er blitt dokumentert av blant andre Fafo. Samtidig er hun tilfreds med at Riksrevisjonen for første gang har laget en så grundig rapport om barnefattigdom.

Lønner seg å jobbe?

Arbeidsminister Robert Eriksson har lansert et nytt forslag som skal sikre at inntekt som unge i fattige familier har på ekstra- og helgejobber, ikke skal føres som en del av foreldrenes inntekt når familien skal vurderes for sosialhjelp.

— Slik det er nå, gir vi fattige unge signaler om at det ikke lønner seg å jobbe, sier Horne.

Regjeringen har en nasjonal tilskuddsordning på 110 millioner kroner. Horne sier at denne ordningen ikke reduserer fattigdom, men den bidrar til at barn og familier kan få gode ferieopplevelser.