Lederen for Nasjonal støttegruppe for 22. juli-hendelsen var lørdag og søndag opptatt på Vest-Agder Aps årsmøte. Vel hjemme søndag kveld satt han seg ned og leste Jostein Pedersens anmeldelse av artisten Mo sitt Melodi Grand Prix-bidrag i Helgeland Arbeiderblad.

Overtramp

— Pedersen og avisen han jobber for, har trådt over de fleste av anstendighetens grenser. Tatt i betraktning hva Mo ble utsatt for av rasisme forrige uke, blir det enda verre. Men jeg reagerer også sterkt på vegne av alle som var på Utøya, sier Blattmann, som selv mistet sin sønn i massakren.

Jostein Pedersen slaktet Mo sin Grand Prix-sang, og skrev om Utøya i anmedelsen sin. Det reagerer mange sterkt på. Foto: Aas, Erlend

Her er Pedersens anmeldelse, som han skrev som kulturleder i Helgeland Arbeiderblad:

« Nå må Mo til pers. Dette er et makkverk av en sang som har stjålet mer enn godt er fra Russlands vinner i 2008. «Believe» med Diana Biland. Mo synger overbevist og pretensiøst uten hensyn til tekst og melodi. Han har profilert seg som Utøya-overlevende. Derfor er hva som ligner maskingeværlyd i refrengene særdeles kynisk og vulgært. Fy Mo! Fy NRK! »

— Sannhetsvitner

— De som overlevde på Utøya er sannhetsvitner. De må aldri tie. De må alltid minne oss på det som skjedde, slik at det ikke skjer igjen. Å insinuere at noen forsøker å profilere seg på at de overlevde... Det er bare totalt uakseptabelt og usmakelig, sier Blattmann.

Han synes det er en ting å dumme seg ut, noe helt annet å forsvare det.

— Det forteller ganske mye om Helgeland Arbeiderblad og Jostein Pedersen at de hele søndag har inntatt forsvarsposisjon, sier Blattmann, som altså forlanger en uforbeholden unnskyldning.

— Det er mange galninger der ute. Det er vel kjent at mange Utøya-involverte har mottatt trusler og fæle brev. At en avis og musikkanmelder da trekker inn Utøya i en musikk-anmeldelse på denne måten, er faktisk veldig ille. Pedersen er neppe gal, men han må passe seg så han ikke han støtter opp om dem som er, sier Blattmann

Både VG og Dagbladet har intervjuet en rekke kjendiser og kulturfolk som er rasende på Pedersen.

- Unnskyld, dersom

Jostein Pedersen selv svarer ikke på mediehenvendelser. Sjefredaktør Petter Trygve Stocke-Nicolaisen skal håndtere media.

- Burde Pedersen skrevet om Utøya i anmeldelsen ?

— Pedersens musikkanmeldelse tar for seg låten «Heal», og vurderer dens kunstneriske kvaliteter. Det er bruken av makingeværlignende lydeffekter, han setter spørsmålstegn ved, ikke Moes bakgrunn som Utøya-offer eller rolle som sannhetsvitne.

- Vil dere gi en uforbeholden unnskyldning ?

— Dersom anmeldelsen støter eller sårer noen, er vi svært lei oss for det. Vi beklager uforbeholdent enhver belastning det vi har trykket, måtte ha påført overlevende eller pårørende.

- Hva er din kommentar til at anmeldelsen kan gi støtte til "galningene der ute"?

— Anmeldelsen i vår avis kritiserer et kunstnerisk virkemiddel i en sang, og er ikke en politisk kommentar. Anders Behring Breviks handlinger er det ingen unnskyldning for. De som måtte sympatisere med ham finner ingen forståelse i vår redaksjon.