Mandag hadde Ida Kristine Eikenes (22) sin femte operasjon på litt over et år. I 2012 fikk nemlig den da 21 år gamle jenten slankeoperasjon (gastric sleeve), og etter det har hun måttet fjerne galleblæren, hatt buk— og lårplastikk – og nå en korrigering av bukplastikk.

— Det går etter forholdene bra. Jeg slet litt med navlen, det hang noe hud over, kirurgen hadde nok tatt litt for lite bort. Dette må ha vært den siste operasjonen, sier hun til Sprek.

Veide 126 kilo på det tyngste

På sitt tyngste veide hun 126 kilo, og verken hun eller legen så en annen utvei enn operasjon. Det var ingen lett avgjørelse, og det har heller ikke vært en enkel ferd.

FØR: Ida Kristine Eikenes veide 126 kilo på sitt tyngste. Bare det å kjøre bil var et problem, da magen stadig kom borti rattet. Foto: Privat
SPREKING: Ida Kristine Eikenes har funnet en helt ny livsstil. Foto: Privat
NY JENTE: Ida Kristine Eikenes (22) er nesten ikke til å kjenne igjen. Etter fedmeoperasjonen har hun lagt ned formidabel innsats, og rapporterer om mer energi og overskudd. Foto: Privat

— Det har vært ganske tøft, mye tøffere enn jeg trodde – men jeg har vært heldig som har hatt god støtte rundt meg, sier hun.Eikenes fikk dekket sin fedmeoperasjon, men det var ingen selvfølge. Med en Body Mass Index (BMI) på rundt 40 var hun i grenseland for ikke å være stor nok. Hadde hun måttet betale selv hadde operasjonen kostet henne rundt 100.000 kroner.

De søkte først om å få henne inn på Hauglandssenteret utenfor Førde, men hun var ikke stor nok til å få plass.

Til slutt anbefalte dermed fastlegen dem å søke informasjon om de forskjellige slankeoperasjonene som finnes.

— Jeg var altså stor nok til å få operasjon, men ikke til å få hjelp uten operasjon, sier hun tankefullt.

1. desember 2011 var hun oppe i 126 kilo. Hun gikk på en Nutrilett-kur og spiste minimalt med mat hele den måneden slik at hun ville bli klar for operasjon på nyåret.

4. januar 2012 var hun nede i 117 kilo – og hun ble lagt inn på sykehuset på Voss.

Kjæresten gikk ned 41 kilo

Selv om hun har tatt slankeoperasjon har hun måttet jobbe knallhardt. Hun har endret livsstil, spiser sunnere og trener.

I september så hun i media at Marius Stenfelt (22) søkte etter treningskamerater. Han hadde på egen hånd klart å gå ned 41 kilo ved bedret kosthold og hyppige turer i motbakken Stoltzekleiven i Bergen. Hun søkte ham opp på Facebook, og han la henne til.

— Jeg trengte en treningskamerat som var motiverende, og jeg så veldig opp til ham – på alt det han hadde oppnådd på egen hånd. Vi ble enige om å trene litt sammen, og så utviklet det seg til noe mer, sier hun.

I dag er de kjærester, og til sammen har de gått ned 100 kilo på litt over et år – på helt forskjellige måter. Nå motiverer det flotte paret hverandre.

— Jeg har ikke kunnet trene så mye rett i etterkant av operasjonene, men når jeg har kunnet det har Marius dradd meg opp og ned Stoltzen, og på treningssenteret Barrys Bootcamp. Han har vært ganske viktig. Det å trene og følge et veldig sunt kosthold er ikke så lett alene, det er godt å ha ham med, sier hun.

Den blide jenten rapporterer om mer energi og overskudd, samt mye bedre kondisjon.

Ble mobbet

— Jeg har ikke alltid vært overvektig, men jeg var alltid større enn alle andre, sier den 177 cm lange jenten.

Hun vokste opp i Sandviken der hun trivdes veldig, men da hun flyttet til Salhus i fjerdeklasse var det mye som endret seg.

— Jeg flyttet liksom ut på landet. Bort fra vennene mine, forteller hun.

Hun klarte seg likevel greit, men begynte så smått å legge mer og mer på seg. I 8. klasse begynte de rundt henne å endre seg.

— De sa stygge ting, sa at jeg burde være med på et slankeprogram på TV. Det var veldig vanskelig, og jeg begynte å trøstespise og å skulke skolen.

Det gjorde at hun la ytterligere på seg, og da hun nærmet seg 15 år tok moren henne med til fastlegen.

— De ville finne ut av hva som gjorde at jeg gikk så mye opp i vekt.

Hun har prøvd det meste. Diett, slankepiller og kurer, samt Grete Roede-kurs.

— Der følte jeg meg litt utenfor. De som var der var mye eldre enn meg, det ble vanskelig, sier hun.

Sunn og sprek

Nå er den 177 cm høye jenten 62 kilo.

— Det har ikke vært noe mobbing etter at jeg er gått ned i vekt. Jeg tenker at det er fordi folk er litt eldre, og omgivelsene endrer seg jo. Det var kanskje enklere å mobbe andre om en ikke følte seg så bra selv, sier hun.

Hun er nå svært slank.

— Ja, i alle fall for høyden min. Det var en periode jeg måtte passe litt på, da var jeg nede i 60 kilo – men jeg klarte å gå opp to kilo. Det var ikke bevisst at jeg gikk ned så mye, men jeg ble dårlig av noen sprøyter, forklarer hun.

Eikenes er fornøyd slik hun er nå, men hun innrømmer at hun er redd.

— Det jeg er mest redd for er at jeg skal legge på meg igjen.

— Legen har egentlig sagt at jeg kan ligge på rundt 80 kilo, men da jeg var det synes jeg fortsatt at jeg var litt tung. De sier også at det er vanlig å gå ned ti kilo "for mye" – og at jeg vil gå opp igjen. Det er litt skummelt å tenke på, for jeg trives her jeg er nå. Jeg kan ikke se for meg at jeg skal veie ti kilo til, sier hun.

Er positiv

Mobbingen gikk ut over både karakterer og fravær, og 22-åringen tar i dag allmenn påbygg som privatist på Sonans. I tillegg er hun kontorlærling på Universitetet i Bergen, samt støttekontakt.

- Hva vil du si til andre som er i den situasjonen du var i?

— Det finnes alltid hjelp der ute. Ta det opp med fastlegen dersom det er noe du lurer på, og husk at slankeoperasjon ikke er den beste løsningen for alle.

Og det vet hun alt om. Selv måtte hun fjerne galleblæren, hun opplever smerter i magen de ikke finner helt ut av – og hun må gå på B-12-sprøyter resten av livet.

Hun fant ikke så mye informasjon før hun ventet på operasjon, og opprettet derfor en blogg – slik at andre kunne spørre henne;Ida Kristines Blogg.

— Det er gøy at folk tar kontakt. Enten de som er i samme situasjon, eller dem som venter på operasjon. Det er gøy å se at de ser på meg som et forbilde, at de kan finne hjelp i meg og bloggen.

Det er mange som tar kontakt, og de er alt fra 18 år til nærmere 50. 22-åringen deler gjerne av sin erfaring.

— Jeg er jo veldig stolt, og føler at jeg har oppnådd veldig mye.

- Kommer du til å fortsette med bloggen?

— Ja, det er viktig å fortsette en stund til, men på et punkt er det kanskje ikke så mye mer å skrive om innenfor dette. Da tenker jeg å gjøre det om til en trenings- og kostholdsblogg.