— Det folkelige engasjementet gjorde et inntrykk på meg og mine venner i Kristelig Folkeparti. Dette engasjementet var årsak til at vi for en tid tilbake satte oss ned for å finne en ny løsning, sier Høie.

Høie og Hareide foreslår å fjerne dagens ordning med at fastleger skriver under på et skjema for å henvise kvinner til sykehus. Kvinner skal gå direkte til sykehusene for å be om abort hvis de ønsker det.

— Fastleger skal ikke lenger henvise, og dermed er det ingenting å reservere seg mot. Vårt forslag ivaretar kvinners rettigheter, og leger som av samvittighetsgrunner ikke vil henvise til abort, sier Høie.

— Vi har sammen lykkes med å finne en løsning som bedre ivaretar kvinners rettigheter og samtidig ivaretar samvittighetsfrihet i spørsmål om liv og død for fastleger, sier Hareide.

Avtalen mellom Høie og Hareide innebærer at det skal settes ned et utvalg med mål å utrede hvordan legers samvittighet og kvinners rettigheter best skal ivaretas. Forslaget sendes på høring i juni, med høringsfrist 15. september, og planen er iverksettelse av den nye ordningen 1. januar 2015. (©NTB)