Stein Inge Dahn mener hjelm skaper en falsk trygghet. Det er Statens vegvesen ikke enige i. Stein Inge Dahn mener hjelm skaper en falsk trygghet. Det er Statens vegvesen ikke enige i. Foto: Jarle R. Martinsen

- Det er godt dokumentert at hjelm redder liv

Stein Inge Dahn mener sykkelhjelm gir en falsk trygghet. Det liker Statens vegvesen svært dårlig.

— Jeg har aldri hørt noen argumentere for at de ikke sykler med grunnen at de må bruke hjelm, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Venstre-politiker og styremedlem i Syklistenes Landsforening i Mandal, Stein Inge Dahn, mener hjelm skaper en falsk trygghet, og mener det er viktigere hvilken type sykkel du har.

- Ønsker at flest mulig bruker hjelm

— Den voldsomme promoteringen av hjelmbruk stopper folk fra å sykle fordi man får inntrykk av at sykling er skadelig, sier Dahn til Fædrelandsvennen.

Det får Statens vegvesen til å reagere.

- Det er en påstand fra hans side. Vi forholder oss til at det er godt dokumentert at sykkelhjelm redder liv og unngår skader. Vi ønsker dermed at flest mulig bruker hjelm, sier Guro Ranes til Fædrelandsvennen.

Ifølge tall fra veivesenet brukte halvparten av de som omkom i sykkelulykker i fjor hjelm. Tall fra 2014 viser også at stadig færre bruker sykkelhjelm: Undersøkelsen viser at hjelmbruken gikk ned fra 54 prosent i 2013 til 51 prosent i 2014. ## Vil ikke ha påbud

— Vi er ikke kjent med at det er dokumentert at du har en mer aggressiv atferd på sykkelen når du bruker hjelm. Hvis det er sant for noen, er likevel gevinsten for flertallet såpass stor. Vi ønsker at folk skal bruke hjelm, og vi ønsker at flest mulig skal sykle, sier Ranes.

- Dahn mener man gir inntrykk av at sykling er skadelig ved den voldsomme promoteringen av hjelmbruk. Hva tenker du om det?

— Det er en påstand jeg ikke kan kommentere annet enn at vi ikke er kjent med at det er en slik sammenheng, sier hun.

Ranes sier veivesenet ikke ønsker å jobbe for et påbud.

— Så lenge vi oppnår økende hjelmbruk frivillig, ser vi det mer hensiktsmessig å bruke ressurser på det, sier Ranes.