— Dette er bare begynnelsen på en lang reise for Libya. Signeringen er bare det første steget på veien mot å få Libya på rett kjøl, sa FN-utsendingen Martin Kobler da avtalen ble undertegnet i feriebyen Skhirat i Marokko torsdag.

Avtalen er forhandlet fram av representanter for Libyas to rivaliserende regjeringer med støtte fra FN. Men det betyr ikke at avtalen har støtte blant de mange politiske og militante fraksjonene i Libya.

Avtalen er knapt verdt papiret den er skrevet på, mener Nouri Abu Sahmein, president for opprørsalliansens nasjonalforsamling (GNC) i hovedstaden Tripoli.

— De som undertegner eller tar initiativet til en avtale på GNCs vegne, uten å ha fått GNCs mandat til å gjøre dette, har ingen legitimitet. Det er ikke enighet om å opprette en samlingsregjering slik FN har foreslått, og en slik regjering vil heller ikke kunne bli effektiv, sier han.

Kobler understreker imidlertid at «døren står på vidt gap» for dem som ikke ønsket å være til stede under signeringen torsdag. (©NTB)