Norske representanter møter mandag torturkomiteen i Geneve for å svare på spørsmål.Flere menneskerettighetsorganisasjoner er kritiske til praksisen med å overlate fanger til afghanske myndigheter. Hittil er fem fanger overlevert.

— Afghanske myndigheter torturerer og mishandler fanger som blir utlevert av ISAF-styrker, sier politisk rådgiver Beate Slydal i Amnesty til NRK.

Fanger i afghanske fengsler har fortalt at de er blitt utsatt for elektriske støt, blitt slått med murstein og kabler og fått negler trukket ut.

— Vi har ingen garanti for at dette ikke skjer med dem som blir tatt til fange av norske soldater, sier lederen for Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg, Knut Rognlien.

— Det er i strid med Norges internasjonale forpliktelser i henhold til torturkommisjonen. Så lenge man ikke kan garantere at personer som utleveres ikke blir torturert eller mishandlet, så kan vi ikke utlevere personer til afghanske myndigheter, sier han.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser kritikken.

— Norge har detaljerte avtaler med afghanske myndigheter om at det ikke skal foregå tortur, sier Støre.

I teksten heter det blant annet at fangene har rett til besøk i fengselet av myndigheter fra landene som er omfattet av avtalen. Støre sier Norge følger opp fangene som er overlevert, og at det er et godt avtaleverk på plass for å ivareta norske forpliktelser.

— Ellers så er det slik at det er afghanske myndigheter som har ansvaret i Afghanistan. Norske styrker er der til støtte for afghanske myndigheter i deres kamp for å få kontroll over eget territorium, og derfor er det helt naturlig at dersom vi kommer i en situasjon der vi pågriper folk, så blir de overlevert til afghanske myndigheter, sier han. (©NTB)