OSLO: For en måneds tid siden ble det kastet stein mot synagogen uten at noen er pågrepet, opplyser Melchior til NTB.

Melchior sier at skuddene mot synagogen er noe som sterkt sårer medlemmene i Det Mosaiske Trossamfund.

– Vi aner ikke hvem det er som står bak handlingen. Det er det politiets jobb å finne ut av, men jeg tror dette er et resultat av prosesser i samfunnet som vi ikke ønsker oss noe av. Og jeg håper at det norske samfunnet stiller seg solidarisk med oss på dette punktet, sier Melchior.

Terrorangrep

Forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, Anne Sender, sier at skuddene mot synagogen kommer på toppen av en rekke andre hendelser den siste tiden. Hun viser til steinkastingen mot synagogen for en måneds tid siden, til signaler fra etterretningshold tidligere i år om at det var planlagt terrorangrep mot synagogen, til veltede gravsteiner på den jødiske kirkegården i Oslo og til graffiti og ubehagelige e-poster.

– Det er ikke noe gøy akkurat nå. Alle disse hendelsene retter oppmerksomheten mot de få som står bak, og det skapes et inntrykk av at hele Norge er imot oss, men det er jo langt fra tilfelle, sier Sender.

Skuddene har også gjort det påkrevd å få noen sikkerhetsforanstaltninger på plass rundt synagogen. Det kan handle om å sperre av veien forbi synagogen og vakthold, understreker forstanderen.

– Hva slags vakthold, får vi drøfte, svarer hun på spørsmål om hun ønsker politi eller vektere til å ivareta en slik oppgave.

Tre-fire kulehull

Politiet jakter på en bevæpnet mann som avfyrte skuddene like før kl. 02.30 natt til søndag. Bevæpnet politi sperret av området rundt synagogen, som ligger i Bergstien ved St. Hanshaugen i Oslo.

– Vi kunne se iallfall tre-fire kulehull i fasaden på bygningen, rundt Davidstjernen, forteller Scanpix-fotograf Morten Holm.

– Vi har gjennomsøkt området rundt med hundepatruljer for å sikre spor. Men foreløpig har vi ikke funnet gjerningsmannen, sier operasjonsleder Bjørn Ølstad ved Oslo politidistrikt til NTB.

Ølstad vil ikke opplyse om de har funnet spor som kan fortelle hva slags våpen det er blitt skutt med.

Mann hoppet i bil

Et vitne skal ha sett en mann hoppe inn i en bil og stikke fra plassen like etter skytingen. Men politiet har ingen nærmere beskrivelse av mannen, som ifølge vitnet skal ha vært alene.

Politiet har skjerpet vaktholdet rundt den israelske ambassaden i Oslo, ifølge Aftenposten.no. Operasjonsleder Ølstad vil ikke kommentere hva slags vakthold politiet har ulike steder.

Synagogen eies av Det Mosaiske Trossamfund. Trossamfunnet har før bedt om bedre beskyttelse av synagogen på bakgrunn av tidligere trusler.