De fleste av disse sakene handler om innbrudd hos bedrifter. En av mennene står alene for 900 lovbrudd, skriver Adresseavisen.

I dag åpnes det for å dømme personer til tvungent psykisk helsevern eller tvungen psykisk omsorg, men disse særreaksjonene er kun forbeholdt personer som begår alvorlig kriminalitet, som grov vold og seksuallovbrudd.

Lovendringen som gir politiet anledning til å stoppe også de kriminelle gjengangerne, ble vedtatt tidligere i år, men har ennå ikke trådd i kraft. Endringen innebærer at strafferettslig utilregnelige personer som begår «gjentatte lovbrudd av samfunnsskadelig eller særlig plagsom art», kan bli ilagt strafferettslige særreaksjoner.

Bruken av varetektssurrogat blir også endret. Retten skal i framtiden kunne avgjøre at den siktede blir innlagt ved en institusjon dersom vedkommende er psykotisk og antas å være strafferettslig utilregnelig. Det skal ikke lenger kreves samtykke fra institusjonen.

Helse— og omsorgsdepartementet kan ikke gi noen eksakt dato for når loven vil tre i kraft, men sier til avisen at det vil skje så raskt som mulig. (©NTB)