Jon Lech Johansen som er tiltalt for å ha brutt seg inn på DVD-platene sine. Han er siktet for å ha knekket beskyttelseskoden på DVD-plater, og ble tatt av Økokrim under en razzia hjemme i familiens bolig i Vestfold i januar 2000.Økokrim gikk til aksjon mot den daværende 16-åringen etter en anmeldelse fra Movie Pictures Association (MPA). Organisasjonen ivaretar rettighetene til de sju største filmselskapene i USA.

Dette er et tilfelle av gjengkriminalitet, altså Jon Johansen og hans venner på internett fra Tyskland, Nederland, England og Russland, sa Sunde i sitt innledningsforedrag.

Jon Johansen brukte da razziaen ble foretatt operativsystemet Linux, såkalt fri programvare. Irritert over at kommersielle aktører ikke hadde laget noen DVD-spiller for Linux-brukere, laget Johansen programmet DeCSS sammen med to andre anonyme venner på internett. Programmet dekrypterte innholdet på DVD-platene og kopierte informasjonen til datamaskinen. Deretter var det fritt fram å spille av filmen, uavhengig av operativsystemet og uten sperrer.

Økokrim mener Johansen har spredd programmet, og på den måten påført filmselskaper og rettighetseiere tap.