Fredag 4. mars ble 19-åringen angrepet av 44-åringen utenfor Rema 1000 på kjøpesenteret Mandal Amfi.

Under rettssaken i Kristiansand tingrett kunne 44-åringen ikke gi noen god forklaring på hvorfor han overfalt 19-åringen og stakk etter ham med en kniv.

– Jeg gikk med kniv fordi jeg var redd. Jeg vet ikke hvorfor det skjedde. Jeg var så redd at jeg fikk et illebefinnende, sa 44-åringen i retten.

Mannen forklarte at han i lengre tid hadde vært redd for å bli kidnappet av ukjente personer. 44-åringen hevdet også at han måtte flykte fra Sverige etter å ha havnet i en konflikt med kriminelle.

Fare for gjentakelse

Psykiaterne som undersøkte ham etter hendelsen konkluderte med at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket. En psykotisk person kan ikke dømmes til fengsel, men kan ilegges en særreaksjon som innebærer tvangsbehandling i helsevesenet.

Politiet fant denne kniven i 44-åringens lomme da han ble pågrepet like etter hendelsen. Foto: ERLEND OLSBU

Kristiansand tingrett legger de sakkyndiges konklusjon til grunn og har nå besluttet at 44-åringen skal overføres til tvungent psykisk helsevern.

«Det er rettens oppfatning at det foreligger kvalifisert og reell fare for gjentakelse av straffbare handlinger», heter det i dommen.

Retten viser også til at angrepet var et rent overfall av en helt tilfeldig person.

44-åringen motsatte seg en dom på psykisk helsevern og mannens forsvarer mente det var tilstrekkelig å pålegge ham administrative tiltak. Retten var uenig og kom fram til at slike tiltak ikke var nok for å beskytte samfunnet mot mannen.

44-åringen er også dømt til å betale 40.000 kroner i erstatning til 19-åringen han angrep.

Utsatt for drapsforsøk

Rettens flertall, tingrettsdommer Marit Thorvaldsen og meddommer Grace Rutuku Andersen, fant det bevist at 44-åringens angrep kvalifiserte til et drapsforsøk.

Rettens mindretall, meddommer Eivind Pedersen, var uenig og ville dømme 44-åringen for forsøk på grov kroppsskade i stedet for drapsforsøk.

Kniven gikk gjennom 19-åringens sekk og stoppet i pc-en han hadde i sekken. Foto: POLITIET