LA MANGA (iTromsø): Førte seriekamp er bare få uker unna, og med det er ekspertene i full gang med å spekulere i hvilke lag som havner hvor på tabellen. En av de som har fulgt norsk fotball i mange år er VGs fotballekspert Knut Espen Svegaarden, som også denne vinteren er på plass for å lage VG-lupen sammen med Geir Juva. Han var på plass da i Spania da TIL slo russiske Krylja Sovetov 3-0 fredag ettermiddag.

— At TIL kommer til å være ett av de lagene som i utgangspunktet kommer til å være på nedre halvdel er jeg ikke i tvil om. Der er det veldig jevnt, og jeg tror det er åtte lag som kan rykke ned, sier Svegaarden.

Hvor bra eller dårlig TIL vil gjøre det i 2016 kommer ifølge eksperten blant annet an på ”skadesituasjonen, og om TIL finner en målscorer”.

— Jeg håper de har noen andre enn Sofien Moussa til å gjøre den jobben. Legges målansvaret på han rykker de ned. Jeg forstår det slik at han er hentet til Tromsø for å bryte ned motstanderen, men han vil aldri kunne skyte kontrakten i mål, sier Svegaarden, som peker på to andre spillere som målscorere.

— Å se Lehne Olsen score mot det russiske laget er hyggelig, og jeg har ventet på gjennombruddet hans. Han trenger nok den berømte tilliten for at det skal skje. I tillegg er Runar Espejord spennende, sier Svegaarden.

- Tilbake der de hører hjemme

TV2-eksperten Davy Wathne er en annen som gjennom mange år har fulgt norsk fotball tett. Han var også på arenaen under fredagens kamp, og tror ikke TIL blir å se i bunnstriden på samme måte som i 2015. — TIL er ikke et lag som ikke rykker opp for første gang, også får trøbbel andre året. TIL er et lag som er tilbake der de hører hjemme, og hadde noen begynnervansker i første del av sesongen i fjor. Kom seg utover, og fikk orden på hjemmestatistikken. De vil være mye mer lik seg selv i 2016 enn i første del av 2015, sier Wathne til iTromsø.

Han ler godt på spørsmål om TIL kommer over Brann på tabellen, laget han har fulgt tettest gjennom mange år.

— Brann blir å slite i bunnen, men Tromsø kommer ikke til å være bekymret for det, spår TV2-eksperten.

Defensiv utfordring

Svegaarden liker mange av typene TIL har offensivt og nevner spesielt Mikael Norø Ingebrigtsen som en spiller som ”kan bli en profil i eliteserien”.

— Så dårlig som TIL var burde de rykket ned, men heldigvis var andre lag som dårligere.

Offensivt har de variasjoner å gå på. Jeg er mer spent og usikker på defensivt. Stopperparet Simen Wangberg og Magnar Ødegaard var ikke fantastisk i fjor. Det kan være at de to ikke passer sammen, eller ikke er god nok en og en. Det kan også være midtbanen sin feil som ikke hjalp dem nok, sier Svegaarden, som også poengterer viktigheten av en god keeper.

— Det laget som skaffer seg en stabil og god keeper klarer seg ofte. I TIL har det vært ustabilt der de siste årene.

- Gamst knallseriøs

Davy Wathne tror Morten Gamst Pedersens hjemkomst vil bli en suksess for TIL.

— Morten ville aldri kommet hjem for å bli pinlig og halvhjertet. Når han kommer tilbake og ringen sluttes, så er det med engasjement og med ambisjoner. Per-Mathias Høgmo sa i fjor at Morten var blant de best trente landslagsspillerne. Morten har et image som så kul og en pikenes Jens, men han er jo knallseriøs og tar vare på kroppen sin. Så er han jo en naturbegavelse, sier Wathe om Gamsten.

— Ingen har flere målgivende over en viss periode enn det han har hatt av de spillerne vi har hatt i utlandet. Skepsisen mot Morten kan jeg forstå, men de som sier det har ikke helt oversikt over hva han står for, og jeg mener folk ser Morten litt feil. Han ser ikke alltid god ut, men har alltid en fot med når det kommer scoringer, sier Svegaarden.

- Forklaringsproblem

Davy Wathne uttalte seg kritisk til måten TIL i fjor avskjediget hovedtrener Steinar Nilsen til fordel for daværende nestkommanderende Bård Flovik.

— Jeg er skeptisk til at man forfremmer assistenter til å bli hovedtrener. Det gjorde både Strømsgodset, Aalesund og Tromsø i fjor med hell, pussig nok. Man er avhengig av resultater, men får ofte et forklaringsproblem fordi du har vært med på det den forrige hovedtreneren har gjort. Bård fikk Steinar Nilsens lag utlevert, og måtte gjøre det beste ut av det. Nå har Bård kvittet seg med noen spillere og på den måten påvirket laget slik han ønsker, sier Wathne.

— Floviks nye avtale gir han og klubben litt ro. Men det hjelper ikke med en veldig lang kontrakt om det blir uro, sier Svegaarden til iTromsø.