Stabæk Fotball fikk bare 100.000 kroner i oppreisning fra Statens sivilrettsforvaltning etter overgangssaken med Veigar Páll Gunnarsson. Onsdag fikk Asker og Bærum tingrett oversendt et nytt søksmål på 9,8 millioner.

Opprinnelig ba Stabæk om 14,1 millioner kroner i erstatning, etter at klubben og lederne ble blankt frifunnet på alle punkter i overgangssaken som politiet innledet i 2011. Staten ga imidlertid bare 100.000 kroner i oppreisning og 25.000 til dekning av kostnader.

Sett denne?

– Vi var veldig skuffet over den summen og mener vi kan bevise at vi har lidd betydelige tap, sier styreleder i Stabæk Fotball, Espen Moe.

Stevningen inneholder opplysninger om utviklingen av Stabæks sponsorinntekter. De var på topp i 2009, da hele 40,4 millioner kom inn. Etter overgangssaken og utflytting fra Telenor Arena sank de fra 35,9 millioner i 2011 til 9,3 i 2012. I 1.-divisjonssesongen 2013 sank de ytterligere, til 5,5 millioner.

Jekker ned kravet

Fra det opprinnelige beløpet på 14,1 millioner, saksøker Stabæk nå staten ved justis— og beredskapsdepartementet for 9,8 millioner. Moe sier dette om reduksjonen av kravet:

– Vi har knadd tallene enda mer enn forrige gang og tatt høyde for at det er en del usikkerhetsmomenter. Vi flyttet for eksempel ut av Telenor Arena og tilbake til Nadderud, og det er noe annet å profilere Nadderud enn Telenor Arena. Samtidig har vi lagt inn utviklingen i sponsormarkedet.

Også utviklingen i sponsorinntektene i andre klubber er brakt inn i stevningen og er ment å støtte Stabæks krav. Fra 2007 til 2012 hadde Strømsgodset en økning på 60,4 prosent, Odd 21,6 prosent og Haugesund 92,5. Stabæk opplevde en nedgang i sponsorinntektene fra straffesaken begynte i 2011 og til 2012 på hele 26 millioner!

– En vanskelig sak

Advokater Aftenposten har snakket med tør å spå lite om hvor god sak Stabæk har, men den kjente idrettsadvokaten Arne Steen sier det slik:

– Jeg kjenner ikke saken i detalj og må uttale meg på generelt grunnlag, men det sentrale her blir å ha en tung bevisbyrde. Kan Stabæk vise til sponsorer som ikke lenger ville være med på grunn av denne saken? Klubben må bevise årsakssammenhengen. Men det hersker neppe tvil om at saken var negativ for klubben. Markedsføringsfolk sier vel at det må åtte-ti positive oppslag til for å rette opp ett negativt, sier Arne Steen.

Espen Moe, som selv er advokat, tror selvfølgelig at Stabæk har en god sak.

– Når man urettmessig er blitt straffeforfulgt, har man rett til erstatning. Så vil det bli uenighet om rekkevidden av de økonomiske konsekvensene.

Prosessfullmektig for Stabæk Fotball AS og Stabæk Fotball er advokat Egil Hatling. Saken vil komme opp i Asker og Bærum tingrett i løpet av neste halvår.