KLINGENTHAL: Én cm for mye rundt kneet høres lite ut, men det er mer enn nok for kontrolløren i Det internasjonale skiforbundet.

Dermed fikk ikke Norge nok poeng til å være med i andre omgang i lagkampen her i Klingenthal, og endte på niendeplass av 11 nasjoner.

De fire skihopperne Tom Hilde, Johann André Forfang, Andreas Stjernen og Fannemel dro slukøret hjem fra arenaen, mens tyskerne kunne feire sesongens første verdenscupseier.

Norge har eksperimentert mye med hoppdressene de siste årene, og vært flinkest til å ha "perfekte" dresser, mener mange.

Det er nødvendig å ha godt utstyr, slik det er i alle idretter. Men samtidig er det trenere og ledere som mener at Norge jukser, og sammenligner det med doping. Spesielt sist sesong, der Anders Jacobsen ble anklaget for juks i Hoppuka, og da Johann Forfang ble disket i VM, var det flere som kom med kritikk. Tidligere norsk landslagstrener Mika Kojonkoski sier at det er en ukultur i hoppsporten, og at noen prøver å presse grensene for langt.

Norge ikke versting

Men for være helt korrekt: Norge er ikke verre enn andre nasjoner. Bertil Pålsrud, som sitter i utstyrskomiteen i FIS, vet at alle nasjoner blir tatt for å gå over streken. Også stjerner som polske Kamil Stoch og tyske Severin Freund, som var på vinnerlaget i Klingenthal, er blitt tatt tidligere.

Mette Bugge, journalist i Aftenposten.

For Norges del var dette en glipp, men like fullt svir det. Norge må skjerpe seg, følge det strikte regimet og de mange punktene som skal sjekkes på en dress. Det er nødvendigvis ikke lurt å tøye grensene så langt som mulig.Anders Fannemel sier at dresstabben er hans egen feil og at det var både kjedelig og flaut at han ikke hadde kontroll på utstyret. Vi tror ham. Samtidig var det kun én hopper som ble disket, og han var fra Norge. Publikum som følger hoppsporten mister én centimeter tillit, og gir laget en gul advarsel. Det er farlig å bli sett på som nasjon som ikke følger reglene, selv om intensjonene ikke er å lure noen. Kun å tøye strikken.

Må sjekkes bedre før start

Norge har med egen skredder. Tidligere hopper Andreas Vilberg har flere års erfaring i å sy dresser, og nettopp derfor burde Norge ha full kontroll på det som skjer. Det skaper usikkerhet og irritasjon i laget når man ikke får fullføre «løpet». Norge hadde faktisk gode muligheter til å ta en pallplass lørdag. Tyskland, Slovenia og Østerrike greide det til slutt.

Fannemels dress ble lørdag justert til søndagens individuelle renn. I lagkampen ble alle de fire utvalgte rammet, og nettopp det følte den rutinerte hopperen veldig sterkt på.

Landslagstrener Magnus Brevig mener at dette er regelbrudd, og ikke juks. Kontrollen av de norske har uansett vært for dårlig før hopperne sendes til toppen.

De aller beste, som tyske Severin Freund og Peter Prevc, to av hoppsportens storheter, fortsatte sportslig der de slapp. Og denne gangen hadde Prevc med lillebror Domen på laget.

Nå gjelder det for Norge å komme fryktelig tilbake.

Og ikke minst på rett side av "loven".